Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Június 10. 09:20, szerda | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Gyurgyalagok és partifecskék költenek a félegyházi homokrézsűkön

Gyurgyalagok és partifecskék költenek a félegyházi homokrézsűkön

Mintegy hétezer kilométer megtétele után május végén értek haza Kiskunfélegyházára az Egyenlítő déli részéről a gyurgyalagok.

A korán ébredők hajnali öt óra körül megfigyelhetik a madarakat az égbolton, ahogy rovarokra vadásznak.

A Kiskun utca végén féltve őrzött homokrézsűkön kialakított fészkelőhelyeken körülbelül 50 partifecske már megkezdte a költést. A gyurgyalagok közül 15 fészkelt be – tudtuk meg Meizl Ferenctől, a Madárbarát Klub vezetője.

A lelkes madárvédő arról is beszámolt, hogy az önkormányzat a régebbi fészkelőhelyet is felújítja, és építenek a homokfal mellett egy három méter magas, két méter szélességű állványzatot, ahol tálakat helyeznek ki, feltöltve vízzel és sárral, hogy gondoskodjanak a madarak itatásáról és segítsék fészekrakásukat. Ezen az állványon elhelyeznek 20 műfészket is, amiktől a molnárfecskék megtelepedését remélik. Újabb kerítést is építenek, hogy senki ne zavarhassa a madarakat. Természetesen mindezt úgy teszik, hogy a kíváncsiskodók, az óvodás és iskolás csoportok jól láthatóan megfigyelhessék a madarak mindennapjait.

A félegyházi önkormányzat nem csak e fejlesztések megvalósításával vállal szerepet a madarak életkörülményeinek megteremtésében, egy évvel ezelőtt megvásárolták azt a telket, ahol a gyurgyalagok fészkelőhelye található.

Meizl Ferenc, a kiskunfélegyházi Madárbarát Klub vezetője ezúton is arra hívja fel mindenki figyelmet, hogy elkezdődött a madarak költési időszaka, ezért fokozott nyugalomra, odafigyelésre van szükség e különleges természeti kincs megőrzése érdekében.

Címkék: gyurgyalag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.