Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Február 16. 17:00, hétfő | Életmód
Forrás: Szabad Föld

Gyümölcsöt, de óvatosan!

Gyümölcsöt, de óvatosan!

Ideje feltölteni a vitaminraktárakat, ezért szívesen rakjuk tele a kosarunkat gyümölccsel. Ám az egészséges táplálékból sem ehetünk akármikor akármennyit.

Ideje feltölteni a vitaminraktárakat, ezért szívesen rakjuk tele a kosarunkat gyümölccsel. Ám az egészséges táplálékból sem ehetünk akármikor akármennyit. Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

Az olajos magvaktól sokan a magas kalóriatartalmuk miatt félnek. Ám ha csak hetente néhány alkalommal eszünk egy-egy maréknyit, nem kell tartanunk az elhízástól. Bővelkednek telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, zsírban oldódó vitaminokban (így a bőrt is tápláló E-vitaminban). Sőt, kutatások szerint akár harmadával is csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Aszalt és szárított gyümölcsből érdemes olyat választani, amelyik nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezek jórészt megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, ám a C-vitamin elvész belőlük.

A grépfrút is egészséges, mivel C-vitaminban gazdag, káliumot, kalciumot tartalmaz, segít a zsírok lebontásában. Ismert a magjából készült kivonat kórokozókat ölő, fertőtlenítő hatása is. Azonban a fogyasztását nem szabad túlzásba vinni: leve a gyógyszerekkel kellemetlen kölcsönhatásba léphet, s túladagolási tüneteket okozhat. Így a grépfrútlével bevett gyógyszer – például vérnyomás- vagy koleszterincsökkentő – hatása megsokszo rozódik, ami veszélyes lehet. (A gyógyszert vízzel javasolt bevenni.) A gyümölcslevek nem csak esetleges cukortartalmuk miatt árthatnak a fogaknak.

A narancs, a citrom, a lime leve a savtartalmánál fogva kikezdheti a fogzománcot, így ezeket helytelen lassan kortyolgatni. Utána pedig legalább 30 percig érdemes várni a fogmosással, hogy a zománc ne károsodjon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.