Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Augusztus 09. 11:00, szombat | Bulvár
Forrás: - szerk. -

Gyógyítható-e a dadogás?

Gyógyítható-e a dadogás?

A dadogás gyerekkorban és felnőttkorban is kellemetlen. De vajon mi váltja ki, és hogyan szabadulhatnánk meg tőle?

Az úgynevezett élettani dadogás, általában 2-3 éves kor között kezdődik, amikor a gyermek teljes mondatokban kezd beszélni. Mondanivalóját gyorsabban akarja közölni, mint amire képes, ám ebben az időszakban beszédszervei még nem annyira fejlettek és ügyesek. Ide-oda száguldozó gondolatai miatt elfelejti a következő mondatot, ezért megismétli az előzőt. Szókincse nem elég gazdag, hogy mindazt ki tudja fejezni, amit szeretne, ezért időnként megakad, a már kimondott szavakat ismételgeti.

Okozhatja trauma is
Előfordulhat, hogy azért lesz valaki dadogós, mert megijesztette valami. Az úgynevezett traumás dadogás akár felnőttkorban is kialakulhat. Jellemzője, hogy hirtelen lép fel, szinte azonnal rögzül, kezelése hosszan tart, és mindig valamilyen pszichés trauma áll a hátterében.

Mi váltja ki gyerekeknél?
A dadogás kialakulásának több oka van: testi és idegrendszeri állapot vagy a környezeti és pszichés hatások. Ha a családban már fordult elő dadogás, az örökletesség is lehet az egyik tényező. Amikor a gyerek az életkorához képest későn kezd el beszélni, gyakrabban jelentkezik dadogás. De kiválthatja a szülő hiánya, például az anya kórházba kerül, okozhatja a túlzott szülői szigor vagy a rossz otthoni légkör is. Gyakori, hogy a gyerekeknél okoz tüneteket a családban lévő konfliktus.

Kezelése
A dadogás kezelés felnőttkorban már nagyon nehéz, és a teljes gyógyulás szinte lehetetlen. A legeredményesebb az a módszer, melynek során tudatosan lassítják a beszéd tempóját, és eleinte rövid szavak, tőmondatok hibátlan elmondásával próbálják csökkenteni a hangismétlések számát. A továbbiakban lépcsőzetesen fokozzák az elmondott mondatok hosszát és összetettségét, illetve a beszédtempót is gyorsítják. A betegek elsajátítják a helyes légzéstechnikát is. A logopédus a beszéd hibáinak korrigálása mellett igyekszik csökkenteni a beszédhez kapcsolódó szorongást, félelmet is, mivel e nélkül semmi értelme nem lenne a kezelésnek. A dadogó embereknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy be tudjanak illeszkedni a mindennapi életbe, barátságokat tudjanak kötni. Ebben fontos szerepe van a családnak, a barátoknak és a közvetlen környezetben élőknek.

Érdekesség
- A dadogó felnőttek között ötször több a férfi, mint a nő.
- Az esetek egy részében a dadogás csak olyan helyzetekben jelentkezik, amikor az illető izgul, vagy mások előtt kell beszélnie. Ilyenkor a betegek különböző technikákat alkalmazhatnak, hogy a többiek ne vegyék észre a beszédzavarukat, például kerülik a számukra nehezen ejthető hangokat, szavakat.
- Vannak dadogó színészek is, akik a színpadon állva tökéletesen képesek beszélni, de a magánéletben sajnos megjelennek a tüneteik. Ilyen művész pl. Őze Áron, és ezzel a problémával küzdött Iglódi István is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.