Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Augusztus 19. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Gyógyít és fűszerez

Gyógyít és fűszerez

Védett, célzottan és engedéllyel gyűjthető, magáncélra nem

Legrégebbi gyógynövényeink egyike az orvosi kálmos, mely Indiában és Dél-Kínában honos, onnan terjedt el szerte a világon. Az 1500-as évek végén Bécsből került hazánkba (innen ered a bécsi sás elnevezése).

Szerzetesek terjesztették el az országban, akik gyógynövényként termesztették. Kisebb folyók lassú folyású szakaszain, ártereken, patak menti zsombékosokban találkozhatunk vele. A sekély vízállások, hamar melegedő vizek egyre ritkuló évelő növénye, a Jászságban különösen számottevő az állománya. Védett, célzottan és engedéllyel gyűjthető, magáncélra nem.

Az orvosi kálmos (Acorus calamus) jellegzetes, egzotikus illatot áraszt, talajban kúszó gyöktörzsei (rizómái) kesernyésen fűszeres ízűek.

Hosszú, méteresre is megnövő, szálas, kard alakú levelei a gyöktörzs tetejéből fejlődnek. A tavasz-nyár fordulóján virágzik. Egyetlen torzsavirágzatát a szár közepén hozza, amiből toktermés fejlődik, de a növény nálunk nem érlel magot. Gyöktörzsét évszázadok óta használják étvágygerjesztőként (latin nevében az acorus, azaz telhetetlen szó csillapíthatatlan éhségérzetet kiváltó hatására utal). Emellett kitűnő ideg- és gyomorerősítő, valamint vértisztító hatású. Hideg teájának fogyasztása a tüdőbaj, a fagyások és a gyerekek lisztérzékenységének orvoslásában is hatásos lehet, de csak meghatározott napi mennyiségben és rövid ideig használható. Külsőleg a reuma gyógyításában lehet eredményes a belőle készített fürdő. Enyhén kesernyés, csípős, fanyar gyöktörzsét világszerte használják a keserédes italok ízesítésére, különösen a likőrök, borok, pálinkák fűszerezésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.

2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi

Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!

A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.