Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2019. November 23. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Gyermekérdekek szerint módosították a köznevelési törvényt

Gyermekérdekek szerint módosították a köznevelési törvényt

Megjelent és január 1-jével lép hatályba a köznevelési törvény módosítása, amely az óvoda- és iskolaérettség új szabályait rögzíti

-mondta a köznevelésért felelős államtitkár pénteki, budapesti sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán közölte, a hároméves óvodakezdés alóli mentességek esetében a kormányhivatalok, a hatéves kori iskolakezdési ügyekben pedig az Oktatási Hivatal lesz az eljáró hatóság.

A részletekről elmondta, azok a szülők, akiknek a gyermeke augusztus 31-ig betölti a hatéves kort, de szeretnék, hogy még egy évet óvodában maradjon, január 15-ig adhatják be kérelmüket az Oktatási Hivatalhoz.

A kérelmeket – csatolva a szülő indoklását, egyéb, a gyerekre vonatkozó szakorvosi, gyógypedagógiai igazolásokat és óvodai véleményeket – online lehet majd az Oktatási Hivatalhoz benyújtani, amelynek hatvan napja van a döntést meghozni – ismertette.

Lesz olyan ügy, amelynél nem kell szakembert kirendelni, de ahol ez szükséges, ott a hivatal a pedagógiai szakszolgálatot kéri fel szakértőnek. A végső döntésnél figyelembe fogják venni mind a szülő kérését, indokait, mind pedig a szakértői véleményeket – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán kiemelte, a hivatal döntésével kapcsolatban a szülőnek lehetősége lesz jogorvoslatra, közigazgatási bírósághoz fordulhat, amely gyorsított eljárásban dönt a beadott iratok alapján.

Sok gyermek később kezdte az iskolát

Kitért arra, hogy az utóbbi években nőtt azoknak a gyerekek száma, akiket visszatartottak még egy évre az óvodába. „Ezen döntések hátterében azonban sok esetben a finanszírozás állt, hiszen magasabb gyermeklétszámért több támogatást jár” – mondta.

Az óvodakezdésről szólva az államtitkár azt mondta, 2015-től kötelező a hároméves gyerekeknek az óvodába járás, azonban a korosztály 10 százaléka nem kezdi meg az óvodát.

Mint mondta, az óvodába lépés halasztása eddig a jegyző hatásköre volt, januártól azonban ez átkerül a kormányhivatalokhoz, amelyek az Oktatási Hivatal országos adatbázisa alapján fogják nyomon követni az óvodakezdést. A halasztási kérelmet a szülőknek szintén a kormányhivataloknál kell kezdeményezni május 25-ig.

A gyerekek érdekeit tartották szem előtt

Az államtitkár kiemelte, nem az a cél, hogy iskolaéretlen gyerekek tömegeit küldjék iskolába. Véleménye szerint a gyerekek érdekeit szem előtt tartva hozták meg a köznevelési törvény módosítását.

Maruzsa Zoltán hozzátette: a következő napokban a hivatal minden szükséges információt közzétesz a honlapján, és a tudnivalókról tájékoztatja az óvodákat is.

Szintén rendeletmódosítás történt az előre hozott érettségi vizsgák kapcsán. Kifejtette: a kormány figyelembe vette az Országos Diáktanács kezdeményezését, hogy bővüljön azon tárgyak köre, amelyből előre hozott vizsgát lehet tenni.

„A változás értelmében azokból a tantárgyakból, amelyek tanítása a 12. évfolyam előtt lezárul, lehet előre hozott vizsgát tenni ”– közölte Maruzsa Zoltán.

A címlapfotó illusztráció.Szintén rendeletmódosítás történt az előre hozott érettségi vizsgák kapcsán. Kifejtette: a kormány figyelembe vette az Országos Diáktanács kezdeményezését, hogy bővüljön azon tárgyak köre, amelyből előre hozott vizsgát lehet tenni.

„A változás értelmében azokból a tantárgyakból, amelyek tanítása a 12. évfolyam előtt lezárul, lehet előre hozott vizsgát tenni ”– közölte Maruzsa Zoltán.

A címlapfotó illusztráció.

Címkék: gyermekvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.