Városlista
2019. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2011. Július 25. 07:29, hétfő | Kék hírek
Forrás: OrientPress

Gyermekbűnözés: a büntethetőségi korhatár leszállítása nem megoldás

Gyermekbűnözés: a büntethetőségi korhatár leszállítása nem megoldás

Nem ért egyet a büntethetőségi korhatár leszállításával Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola tanára, aki szerint inkább a gyerek szemébe kell nézni, és el kell magyarázni tettének következményeit.

A rendszerváltás óta évente három-négyezer gyermekkorú és tíz-tizenkétezer fiatalkorú bűnelkövető válik ismertté a hatóságok számára – mondta a közrádióban Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola egyik tanára. A szakember rámutatott: a számok ugyan egyre alacsonyabbak az utóbbi öt évben, de a gyerekek száma is csökken. Miközben húsz évvel ezelőtt majdnem hárommillió 18 éven aluli élt az országban, most már csak mintegy kétmillió.

A gyermekbűnözéssel kapcsolatban tudományos kutatások alapján négy állítás szögezhető le – ismertette Németh Zsolt. Eszerint a legtöbb, gyermekek által elkövetett bűncselekmény kis súlyú, társadalmi veszélyessége jelentéktelen.

Az iskolai erőszakot firtató kérdésre a Rendőrtiszti Főiskola tanára úgy válaszolt: abban nincs semmiféle újdonság, hiszen csak kivételes esetekben fordulnak elő, azonban ha történik ilyen, azonnal látjuk. Régen is voltak tanárverések, most a publicitás az újdonság – magyarázta. Németh Zsolt hangsúlyozta: „tévedés ne essék, nem azt mondom, hogy nincsen baj”, de nem a büntetésen kell gondolkozni, hanem a gyerek szemébe kell nézni, és el kell mondani neki, hogy mit okozott.

A büntethetőségi korhatár leszállítása nem megoldás – tette hozzá Németh Zsolt, majd úgy fogalmazott: a gyerekek érzelmileg működnek. Kutatások szerint az ember agya, személyisége, mentális struktúrája csak 21 éves korára alakul ki, ez előtt a büntetés, a fenyegetés nem váltja ki a kívánt hatást.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: bűnözés

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 19. 07:28, szombat | Kék hírek

Füves cigit szívtak a rendőrségi parkolóban

Két férfit kaptak el a fővárosi III. kerületi rendőrök. A két gyanúsított marihuánás cigarettát szívott a rendőrség előtt.

2019. Október 18. 09:53, péntek | Kék hírek

Elítéltek egy bérlethamisító bandát a fővárosban

Két bérlethamisítót ítélt felfüggesztett börtönre a bíróság – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

2019. Október 17. 18:06, csütörtök | Kék hírek

Átadtak a magyar rendőrségnek egy Budapesten késelő román férfit

Átadott a román hatóság a magyar rendőröknek egy román férfit, aki késsel megszúrt egy moldovai állampolgárt szeptember végén Budapesten, a VII. kerületben

2019. Október 17. 08:49, csütörtök | Kék hírek

Közös életet ígért, milliókat csalt ki a nő

Megismerkedésükkor munkát kínált egy szarvasi nő egy kecskeméti férfinak, majd azt mondta neki, hogy össze akar költözni vele, csak fel kell újítani azt a házat, amiben lakni fognak.