Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Hírek

2011. Július 25. 07:29, hétfő | Kék hírek
Forrás: OrientPress

Gyermekbűnözés: a büntethetőségi korhatár leszállítása nem megoldás

Gyermekbűnözés: a büntethetőségi korhatár leszállítása nem megoldás

Nem ért egyet a büntethetőségi korhatár leszállításával Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola tanára, aki szerint inkább a gyerek szemébe kell nézni, és el kell magyarázni tettének következményeit.

A rendszerváltás óta évente három-négyezer gyermekkorú és tíz-tizenkétezer fiatalkorú bűnelkövető válik ismertté a hatóságok számára – mondta a közrádióban Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola egyik tanára. A szakember rámutatott: a számok ugyan egyre alacsonyabbak az utóbbi öt évben, de a gyerekek száma is csökken. Miközben húsz évvel ezelőtt majdnem hárommillió 18 éven aluli élt az országban, most már csak mintegy kétmillió.

A gyermekbűnözéssel kapcsolatban tudományos kutatások alapján négy állítás szögezhető le – ismertette Németh Zsolt. Eszerint a legtöbb, gyermekek által elkövetett bűncselekmény kis súlyú, társadalmi veszélyessége jelentéktelen.

Az iskolai erőszakot firtató kérdésre a Rendőrtiszti Főiskola tanára úgy válaszolt: abban nincs semmiféle újdonság, hiszen csak kivételes esetekben fordulnak elő, azonban ha történik ilyen, azonnal látjuk. Régen is voltak tanárverések, most a publicitás az újdonság – magyarázta. Németh Zsolt hangsúlyozta: „tévedés ne essék, nem azt mondom, hogy nincsen baj”, de nem a büntetésen kell gondolkozni, hanem a gyerek szemébe kell nézni, és el kell mondani neki, hogy mit okozott.

A büntethetőségi korhatár leszállítása nem megoldás – tette hozzá Németh Zsolt, majd úgy fogalmazott: a gyerekek érzelmileg működnek. Kutatások szerint az ember agya, személyisége, mentális struktúrája csak 21 éves korára alakul ki, ez előtt a büntetés, a fenyegetés nem váltja ki a kívánt hatást.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: bűnözés

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 03. 15:05, szerda | Kék hírek

Vádat emeltek az élettársát meggyilkoló dávodi nő ellen

Minősített emberölés miatt vádat emeltek egy dávodi nő ellen, aki 2019 júliusában egy szemeteszacskóval megfojtotta, majd savval leöntötte az élettársát azért, hogy ne kelljen kiköltöznie a sértett által bérelt házból

2020. Június 02. 12:04, kedd | Kék hírek

Jó pár embert a börtönből is átvert egy csaló

Negyvenöt ember bankkártyaadatait csalta ki egy büntetés-végrehajtási intézetben lévő férfi 2017 áprilisa és júniusa között – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron megyei főügyész kedden az MTI-t.

2020. Június 01. 17:04, hétfő | Kék hírek

Életet mentettek a dombóvári rendőrök

Egy döbröközi férfi azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, az egyenruhások megakadályozták a tragédiát.

2020. Június 01. 09:02, hétfő | Kék hírek

Elfogtak négy drogdílert a rendőrök

Összehangolt akcióban fogtak el a rendőrök négy kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható férfit Budapesten, Miskolcon és több vidéki városban a múlt héten; egyiküknél éppen kokainpartit tartottak