Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Január 20. 17:31, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Gyanúsan gazdagszik a szomszéd? Már nem sokat tehet ellene

Gyanúsan gazdagszik a szomszéd? Már nem sokat tehet ellene

Január elsejével megszűnt egy korábban bevett gyakorlatnak számító lehetőség: az állampolgárok már nem kezdeményezhetnek egymás ellen vagyonosodási vizsgálatot.

Az adószakértők szerint nem egyértelmű a lépés mögött meghúzódó szándék.
A NAV adatai szerint az elmúlt öt évben körülbelül 1000-1500 vagyonosodási vizsgálat indult évente, ami jelentősen kevesebb annál, mint amennyi korábban volt, amikor 3-6 ezret is kezdeményeztek, 2007-ben pedig – kormányzati nyomásra – több mint 10 ezerszer vizsgálták utólag a személyi jövedelemadó-bevallásokat. Ennek ebben a formában januártól vége, lényegesen szűkültek ugyanis a lehetőségek. Az idei évtől az adóhivatal már nem indít vagyonosodási vizsgálatot állampolgári bejelentésre, kivéve, ha a magánszemély önmaga ellen kezdeményezi azt, vagy ha valamilyen bűncselekmény gyanújával nyomozás zajlik.

Az adócsalók azért nem ússzák meg

Vadász Iván adószakértő, az Adótanácsadók Egyesülete szakmai alelnöke szerint a vizsgálatok megindításának bűncselekményhez való kötése butaság, sok praktikum nincs mögötte, korlátozza az adóhatóságot, aminek nincs értelme. Az adóbehajtás így is nehezen folyik, nem kell azt még nehezíteni – magyarázta a hirado.hu-nak.

A szigorításnak az átlagadózókra nem lesz komoly hatása, eddig sem érintették őket lényegesen a vizsgálatok, amelyekből most még kevesebb lesz – folytatta. A bűnözés ellen azonban nagyon alkalmas eszköz, mert ha nem lehet egy vagyon elleni, vagy egy erőszakos bűncselekményt valakire rábizonyítani, akkor a vagyongyarapodást még fel lehet mérni. Akit meg kell vizsgálni, ezután is meglehet majd, legfeljebb nehezebben – tette egyértelművé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.