Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Augusztus 19. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Gondolta volna? Itthon is megterem

Gondolta volna? Itthon is megterem

Évek óta jó az ára a kivinek a magyar piacon, kézenfekvő, hogy a szükségletünk legalább egy részét itthon termeljük meg. Annál is inkább, mert hazánk több termőtája alkalmas a termesztésére.

Így például a Zala megyei Becsehely térsége is, ahol a négyhektárnyi üzemi ültetvényben álló mintegy háromezer tő termése hamarosan már a hazai piaci kínálatot gazdagítja. Egyúttal bátorítást is ad ahhoz, hogy a kivi termesztése házi kerti körülmények között is eredményes lehet.

Általánosságban igaz, hogy ahol a szőlő megterem, ott a kivi is megél. Az egészséges, jól beérett töveik jó esetben a mínusz 20 fokot is elviselik.

Az viszont tény, hogy a növény érzékeny a késő téli, kora tavaszi fagyokra, mivel a nedvkeringése korán beindul.

Talajigénye nem valami extra, a mélyrétegű, tápdús földben fejlődik a legszebben, a sok meszet azonban rosszul tűri, olyan földben ne próbálkozzunk vele. Kifejezetten vízigényes, eredményesen csak öntözve termeszthető.

A kivi kúszónövény, olykor 15 méteres hajtásokkal, házi kertben erős támrendszer mellett, lugas formában tanácsos termeszteni (mint a szőlőt).

A sorban a töveket 2 méterre ültessük egymástól. Egy-egy növényből két méter magas törzset („tőkét”) neveljünk, ebből a magasságból indítsuk a vázkarokat, amelyeken a gyakran két méter hosszú vesszők fejlődnek.

A kivi váltivarú, kétlaki növény, tehát legalább két, különböző nemű tőből kell létesítenünk az ültetvényt.

Egy-egy hím példány 5-8 nőivarú egyedet képes beporozni. Mivel a virágok a második éves vesszők végén képződnek, ezeket metszetlenül kell hagyni. (A már letermetteket kell majd tőből eltávolítani.) Konténeres szaporítóanyaga beszerezhető. Legnépszerűbb termőfajtája a Hayward, amihez a Tamuri porzófajtát válasszuk. Nagy termesztési előnye, hogy utóérő, sokáig eltartható (sokáig piacra vihető), károsítója, nincs, növényvédelmet nem igényel.

Címkék: kiwi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi

Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!

A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.

2024. Május 16. 16:06, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.