Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 31. 15:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Adrienn

Gombagyűjtés engedéllyel

Gombagyűjtés engedéllyel

A sok csapadéknak köszönhetően végre eljött a gombaszedők ideje. De ha jól tudjuk, az új erdőtörvény négy évvel ezelőtti elfogadása óta gombászni se lehet csak úgy, vaktában.

A sok csapadéknak köszönhetően végre eljött a gombaszedők ideje. Az Alföldön a csiperke, dombvidéken a rókagomba, hegyekben pedig a vargánya a sláger mostanában. De ha jól tudjuk, az új erdőtörvény négy évvel ezelőtti elfogadása óta gombászni se lehet csak úgy, vaktában.

A szabályozásra szükség is volt, mert a mohóság miatt rengeteg jó gombászóhely ment tönkre az országban. A gyűjtők sokszor az erdőben is súlyos károkat okoztak, nem beszélve az ott élő állatok nyugalmának folytonos zavarásáról. Az erdőgazdaságok ezért hívják fel a legfontosabb tudnivalókra a figyelmet. Jó tudni például, hogy az erdőkben az erdőgazdálkodó engedélye nélkül egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gomba gyűjtése engedélyezett. Ennél nagyobb mennyiség gyűjtéséhez az illetékes erdőgazdaság hozzájárulása szükséges, a magánerdőkben viszont már két kilogramm alatt is szükséges az engedély beszerzése. Az állami erdőkben az illetékes kerületvezető erdésztől lehet beszerezni a gyűjtési engedélyt, az egy hétre szól, kiváltása 500 Forintba kerül.

A korlátozás a vadgyümölcsökre, gyógynövényekre is érvényes - az tehát már nem megy, hogy hasára üt a család, kivonul egy erdei tisztásra, mad lekaszál mondjuk egy félhektárnyi füvet, mert ott például macskafarkú veronika vagy apró bojtorján nő, amelyek köztudottan sok bajt gyógyítanak. De élő fáról és cserjéről sem szabad gallyat, díszítő lombot levágni, és a virágárusok nagy bánatára mohát sem szabad gyűjteni,mint tették azt korábban mindenféle korlátozás nélkül. Sőt huszonnégy órán túl szintén csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet sátrazni, az erdősítési területeken pedig, ahol a faállomány nem érte el a kétméteres átlagos magasságot, gyalogosan sem szabad közlekedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.