Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2015. Július 04. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Gomba pánik

Gomba pánik

A nyári hőség kimondottan kedvez a különböző gombás fertőzések kialakulásának. Előzzük meg a bajt!

Mik azok a gombák?
A gombák nem képesek szénhidrátot és fehérjét előállítani, így ezeket a környezetükből szerzik meg maguknak. A gombák általában kedvelik a meleget, a sötétséget, a nedvességet. Növekedésükhöz nélkülözhetetlen a levegő oxigénje. A mikroszkopikus méretű gombák egy része normál körülmények között is a szervezetünkben van, de bizonyos hajlamosító tényezők hatására betegséget okoznak. Más gombák bőrünkön vagy a szervezetünkben való megtelepedése viszont mindenképp kórosnak számít, ezek a parazitagombák.

Nagyobb az esély a gomba kialakulására, ha
- A bőrünk savköpenye gyenge. Ezt okozhatja az is, ha túl sok fürdőszert használunk, de lehet alkati adottság is.
- Ha bőrünk párolgását nehezíti, hogy nejlon ruházatot vagy cipőt viselünk. Ilyen például a nejlonharisnya, a gumicsizma, de az edzőcipők állandó viselése is.
- Bizonyos hormonális tényezők is elősegíthetik a gomba kialakulását, mint a terhesség, fogamzásgátló tabletták szedése vagy klimax.
- Egyes gyógyszerek szedése, főként antibiotikumok, szteroid gyógyszerek, daganatos betegségek kezelésére szolgáló tabletták.
- Ha nagyon izzadósak vagyunk, akkor is jobban ki vagyunk téve a gombás megbetegedéseknek.

Fürdők mumusa
A fonalas gombák leggyakrabban a bőrünket, körmünket, hajunkat betegítik meg. Ez úgy fertőz meg minket, hogy egy fertőzött ember lehámlott hámsejtjével érintkezünk, a fürdőben, zuhanyzóban, vagy akár a padlószőnyegen. Sajnos egy gomba képes akár egy évig is életben maradni az emberi szervezeten kívül is. A fertőzött területet speciális krémmel vagy sprayvel kezelhetjük.

Kedvenceink közelsége
Veszélyt jelentenek ránk nézve még a saját házi kedvenceink is, de bármi, ami tollas vagy szőrös, de tulajdonképpen az egész környezetünk, beleértve a talajt, a vizet, a levegőt, a növényeket is. Ebben az esetben nem csak magunkat kell kezelni gombaellenes készítményekkel, hanem az állatokat és azok fekhelyét is fertőtleníteni kell.

Hajkorpa
Ha hajlamosak vagyunk a fokozott faggyútermelésre, akkor az korpásodást okoz. A fejbőrünk zsíros-lemezes hámlásához súlyosabb esetben bőrpír és erős viszketés is társulhat. Mivel ez alkati tényező is lehet, ráadásul visszafertőzhetjük saját magunkat, legjobb, ha speciális, korpásodás elleni sampont használunk.

Hámló bőrpír
A törzsünkön a gombásodás általában kerekded, szélein hámló bőrpír formájában jelentkezik. Mivel a folyamat a szélek felé terjed, központi részén gyógyul, majd újra fertőződik, jellegzetes kokárdarajzolat alakul ki. A hajlatokban, mint a hónalj, lágyék, far, köldök, emlők alatti területen pedig gombás bőrgyulladás, kipállás a gyakori. Ez nagyon viszket, kivörösödik, gyakran kirepedezik, nedvezik. Kialakulásának esélyét növeli, ha túlsúlyosak vagyunk vagy cukorbetegek. Fürdés után mindig törölközzünk meg szárazra,k és használjunk gombaölő testápolót.

Lábujjak
A lábunk gombás fertőzése rendszerint a lábujjak közötti viszkető hámlás vagy hólyagosodás képében indul, később a bőr elfehéredése, felázása, kirepedése alakul ki. A fertőzés ráterjedhet a talpunkra, lábkörmünkre is. Kezelés nélkül nem gyógyulunk meg, a környezetünket is folyamatosan fertőtleníteni kell. Alkalmazzunk ecetes lábfürdőt és gombaölő krémet.

Lábköröm
A körmünk fertőződése vagy a szabad széle, vagy a körömágy felől indul meg. Először a körömlemez egy része elszíneződik, kicsit megvastagszik, betöredezik. Ha már az egész körmünkön elterjed, akkor felpuffad, megvastagodik, morzsalékonnyá válik, a kórokozóktól függően sárgásan, barnásan vagy zöldesen elszíneződhet. Okozhatja, ha zárt cipőt hordunk, gyakran izzad a lábunk, cukorbetegek vagyunk. Az óvatlan manikűrözés, pedikűrözés miatti körömágysérülés és műköröm viselése is elősegítheti kialakulását. Speciális ecsetelőkkel tudjuk kezelni a fertőzött területet.

Kertészek és cukrászok
Vannak gombafertőzések, amelyek leginkább egy-egy szakmához köthetőek. A tenyereken kialakuló száraz, aszimmetrikus hámlás, viszkető hólyagok a kertészeknél, földműveseknél alakul ki. Ez továbbterjedhet a körmökre is. Háziasszonyoknál, kismamáknál, ápolónőknél, cukrászoknál pedig a kézujjközök kirepedésével járó fertőzés a gyakori. A kórokozó itt rendszerint sarjadzó gomba. Csepegtessünk teafaolajat a kezünkre és alaposan masszírozzuk be.

A napgomba
A testünkön jelentkező napgomba általában a hátunkon, mellünkön, karunkon jelenik meg, alig hámló barnás foldok formájában. Ezek később térképszerűen összefolyhatnak. Napozás hatására a barna gombatelepek lehullnak, és helyükön fehér foltok alakulnak ki, mert a gomba gátolja a bőr pigmentképződését. Kezelése komplex. A hajas fejbőrt is mossuk gombaellenes samponnal, hogy ne fertőződjünk vissza. Alkalmazhatunk helyileg ható és szájon át szedhető gombaellenes szert is. Sajnos a napgomba újra kiújulhat bármikor.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 07. 13:53, szerda | Helyi

Szép eredményekkel tértek haza a Batthyány Iskola zene-tagozatosai

November 12-én reggel fél kilenckor vette kezdetét Kalocsán a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozója.

2022. December 07. 13:42, szerda | Helyi

Komoly gyógyszerhiány jöhet

A koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború és az energiaválság egyaránt komoly nehézségek elé állította a világot, és ezt a gyógyszergyártók is megérezték.

2022. December 07. 13:34, szerda | Helyi

Madárkarácsony a Kolon-tónál a Petőfi-emlékév alkalmából

Az idei év utolsó Petőfi-túrája 2022. december 10-én lesz.

2022. December 07. 12:44, szerda | Helyi

Ingyenes mozilátogatást kaptak a Mikulástól az ovisok

December 7-8-án ismét megrendezték városunkban a Mikulás Mozit, ezzel újra felelevenítették a pár éve elmaradt hagyományokat.