Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 04. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Gomba pánik

Gomba pánik

A nyári hőség kimondottan kedvez a különböző gombás fertőzések kialakulásának. Előzzük meg a bajt!

Mik azok a gombák?
A gombák nem képesek szénhidrátot és fehérjét előállítani, így ezeket a környezetükből szerzik meg maguknak. A gombák általában kedvelik a meleget, a sötétséget, a nedvességet. Növekedésükhöz nélkülözhetetlen a levegő oxigénje. A mikroszkopikus méretű gombák egy része normál körülmények között is a szervezetünkben van, de bizonyos hajlamosító tényezők hatására betegséget okoznak. Más gombák bőrünkön vagy a szervezetünkben való megtelepedése viszont mindenképp kórosnak számít, ezek a parazitagombák.

Nagyobb az esély a gomba kialakulására, ha
- A bőrünk savköpenye gyenge. Ezt okozhatja az is, ha túl sok fürdőszert használunk, de lehet alkati adottság is.
- Ha bőrünk párolgását nehezíti, hogy nejlon ruházatot vagy cipőt viselünk. Ilyen például a nejlonharisnya, a gumicsizma, de az edzőcipők állandó viselése is.
- Bizonyos hormonális tényezők is elősegíthetik a gomba kialakulását, mint a terhesség, fogamzásgátló tabletták szedése vagy klimax.
- Egyes gyógyszerek szedése, főként antibiotikumok, szteroid gyógyszerek, daganatos betegségek kezelésére szolgáló tabletták.
- Ha nagyon izzadósak vagyunk, akkor is jobban ki vagyunk téve a gombás megbetegedéseknek.

Fürdők mumusa
A fonalas gombák leggyakrabban a bőrünket, körmünket, hajunkat betegítik meg. Ez úgy fertőz meg minket, hogy egy fertőzött ember lehámlott hámsejtjével érintkezünk, a fürdőben, zuhanyzóban, vagy akár a padlószőnyegen. Sajnos egy gomba képes akár egy évig is életben maradni az emberi szervezeten kívül is. A fertőzött területet speciális krémmel vagy sprayvel kezelhetjük.

Kedvenceink közelsége
Veszélyt jelentenek ránk nézve még a saját házi kedvenceink is, de bármi, ami tollas vagy szőrös, de tulajdonképpen az egész környezetünk, beleértve a talajt, a vizet, a levegőt, a növényeket is. Ebben az esetben nem csak magunkat kell kezelni gombaellenes készítményekkel, hanem az állatokat és azok fekhelyét is fertőtleníteni kell.

Hajkorpa
Ha hajlamosak vagyunk a fokozott faggyútermelésre, akkor az korpásodást okoz. A fejbőrünk zsíros-lemezes hámlásához súlyosabb esetben bőrpír és erős viszketés is társulhat. Mivel ez alkati tényező is lehet, ráadásul visszafertőzhetjük saját magunkat, legjobb, ha speciális, korpásodás elleni sampont használunk.

Hámló bőrpír
A törzsünkön a gombásodás általában kerekded, szélein hámló bőrpír formájában jelentkezik. Mivel a folyamat a szélek felé terjed, központi részén gyógyul, majd újra fertőződik, jellegzetes kokárdarajzolat alakul ki. A hajlatokban, mint a hónalj, lágyék, far, köldök, emlők alatti területen pedig gombás bőrgyulladás, kipállás a gyakori. Ez nagyon viszket, kivörösödik, gyakran kirepedezik, nedvezik. Kialakulásának esélyét növeli, ha túlsúlyosak vagyunk vagy cukorbetegek. Fürdés után mindig törölközzünk meg szárazra,k és használjunk gombaölő testápolót.

Lábujjak
A lábunk gombás fertőzése rendszerint a lábujjak közötti viszkető hámlás vagy hólyagosodás képében indul, később a bőr elfehéredése, felázása, kirepedése alakul ki. A fertőzés ráterjedhet a talpunkra, lábkörmünkre is. Kezelés nélkül nem gyógyulunk meg, a környezetünket is folyamatosan fertőtleníteni kell. Alkalmazzunk ecetes lábfürdőt és gombaölő krémet.

Lábköröm
A körmünk fertőződése vagy a szabad széle, vagy a körömágy felől indul meg. Először a körömlemez egy része elszíneződik, kicsit megvastagszik, betöredezik. Ha már az egész körmünkön elterjed, akkor felpuffad, megvastagodik, morzsalékonnyá válik, a kórokozóktól függően sárgásan, barnásan vagy zöldesen elszíneződhet. Okozhatja, ha zárt cipőt hordunk, gyakran izzad a lábunk, cukorbetegek vagyunk. Az óvatlan manikűrözés, pedikűrözés miatti körömágysérülés és műköröm viselése is elősegítheti kialakulását. Speciális ecsetelőkkel tudjuk kezelni a fertőzött területet.

Kertészek és cukrászok
Vannak gombafertőzések, amelyek leginkább egy-egy szakmához köthetőek. A tenyereken kialakuló száraz, aszimmetrikus hámlás, viszkető hólyagok a kertészeknél, földműveseknél alakul ki. Ez továbbterjedhet a körmökre is. Háziasszonyoknál, kismamáknál, ápolónőknél, cukrászoknál pedig a kézujjközök kirepedésével járó fertőzés a gyakori. A kórokozó itt rendszerint sarjadzó gomba. Csepegtessünk teafaolajat a kezünkre és alaposan masszírozzuk be.

A napgomba
A testünkön jelentkező napgomba általában a hátunkon, mellünkön, karunkon jelenik meg, alig hámló barnás foldok formájában. Ezek később térképszerűen összefolyhatnak. Napozás hatására a barna gombatelepek lehullnak, és helyükön fehér foltok alakulnak ki, mert a gomba gátolja a bőr pigmentképződését. Kezelése komplex. A hajas fejbőrt is mossuk gombaellenes samponnal, hogy ne fertőződjünk vissza. Alkalmazhatunk helyileg ható és szájon át szedhető gombaellenes szert is. Sajnos a napgomba újra kiújulhat bármikor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.