Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 26. 16:47, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Gluténmentes extrudált kenyeret hívott vissza az Abonett

Gluténmentes extrudált kenyeret hívott vissza az Abonett

Határérték feletti aflatoxin-tartalom miatt az Abonett Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos kiszerelésű, Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a 2023.10.24-i minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket ne fogyasszák el.
Az Abonett Kft. a honlapján arra kérte a vásárlókat, hogy a visszahívott extrudált kenyeret küldjék vissza a 2740 Abony, Füzesér dűlő 16. postacímre, a postaköltséget a cég állja.
A Nébih a honlapján ismertette, hogy az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, amelynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő teheneknél a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin-tartalmát uniós jogszabály írja elő.

Fotó: portal.nebih.gov.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.