Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 08. 14:09, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Giró-Szász: megszületett az alku az árfolyamrögzítésről

Giró-Szász: megszületett az alku az árfolyamrögzítésről

Kompromisszumot kötött a kormány a Bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről – értesült Index.hu.

A hírt ma reggel a Magyar Rádióban megerősítette Giró-Szász András kormányszóvívő. A kabinet és a Bankszövetség korábbi megállapodása egy olyan limitet határozott meg, amely a lakás értéke alapján határozta meg azok körét, akik igénybe vehetik az árfolyamgátat. A törvényt az új feltételek átvezetése után a parlament rövid időn belül elfogadhatja. Giró-Szász András közölte azt, hogy a közszférában dolgozók soron kívül, hamarabb vehetik majd igénybe az árfolyamgátat.

A legfontosabb újdonság, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb hitelt vettek fel devizában. A megállapodás részeként a Bankszövetség kérésére a kedvezményezetteknek csak lépcsőzetesen nyitják meg az árfolyamgát-rendszert. Az eredeti tervek szerint azok kérhették volna az árfolyamgátat, akinek a devizahitel fedezetéül szolgáló ingatlanjuk forgalmi értéke – a fedezetként való elfogadáskor – nem haladta meg a 30 millió forintot, erről szólt a kormány és a Bankszövetség között létrejött decemberi megállapodás, mely, akkor úgy tűnt, a bankokkal való megbékélés korszakának kezdete lehet. A Fidesz azonban a belépési korlát megemelését javasolta februárban. Eszerint mindenki kérhette volna a rögzítést, aki 30 millió forintnál kevesebb hitelt vett fel. A Bankszövetség akkor nem kommentálta ezt a számukra kedvezőtlen módosítót, információink szerint az ügyben nem is voltak előzetes egyeztetések a kormánnyal.

A javaslatot benyújtó fideszes Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke akkor közölte, hogy egyeztetéseket kezdeményez a Bankszövetséggel, mert az árfolyamgát rendszerének módosítása nem ultimátum, hanem egy javaslat, a Fidesz frakció javaslata.Az eredeti javaslat az adósok 71-72 százalékát fedte volna le. Úgy tudni, a mostani kompromisszumos megoldással a kormány és frakció számításai szerint ez az arány most 80 százalék fölé emelkedik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére