Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: jön a kilakoltatási moratórium, örök a bankadó

Giró-Szász: jön a kilakoltatási moratórium, örök a bankadó

December elsejétől ismét életbe lép a kilakoltatási moratórium. október 15. és április 15. között pedig tilos kikapcsolni a közműveket fűtési szezon alatt, egyes közfeladatot ellátó állami és önkormányzati intézményeknél -jelentette be pénteken Giró-Szász András. A kormányszóvivő szerint a magyar adótörvények rendezettek, a bankadó pedig örökre marad.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője koordinálja majd a téli időszak társadalmi problémáival, így például a szociális, közegészségügyi, lakhatási és közbiztonsági feladatokkal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket. A felkészülést vezénylő altábornagy állandó kapcsolatban lesz minden érintett minisztériummal és hatósággal, így például a mentőszolgálattal, a közterület-felügyelettel és egészségügyi intézményekkel is - közölte Giró-Szász András, aki egyúttal bejelentette az éves kilakoltatási és közmű-moratóriumot is.

A kormányszóvivő egyúttal elmondta, a Belügyminisztérium egymilliárd forint értékben biztosít tűzifát - 15 százalékos önrész mellett - önkormányzatoknak. Az a 237 település azonban, amely az említett önrészt sem tudja kifizetni, ingyenesen kapja meg a tüzelőt.

Giró-Szász arra is kitért, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette a kiskereskedelmi különadó, a telekommunikációs adó és a cafeteria rendszer ügyében indított kötelezettségszegési eljárást. A kormányszóvivő ennek kapcsán idézte a nemzetgazdasági tárca közleményét, mely szerint a kiskereskedelmi és a telekomadóval kapcsolatos Bizottsági megjegyzések már okafogyottá váltak, hiszen az említett adók egyike sem szerepel a 2013-as költségvetésben és adótörvényekben.

A politikus úgy vélekedett, a kormány valamennyi adódöntése összhangban van az uniós jogrenddel, és ez igaz a közműadóra is - a '2012-es volumen tekintetében a bankadó pedig örök'. A jövő évi költségvetési és adótervekkel kapcsolatban kifejtette, azok egyszerűek és áttekinthetőek, nincs velük probléma.

A kormányszóvivő beszélt az utazási kedvezményekről is, miután a napokban olyan hírek jelentek meg, hogy csak néhány kedvezmény marad meg a jövőben. Giró-Szász András azt mondta, hogy ma Magyarországon különböző jogosultságokkal 7 millióan utaznak kedvezményesen. Ilyen Európában nincs.A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a 65 év felettiek esetében, a 6 év alatti kisgyermekek esetében, a fogyatékkal élők és kísérik esetében, valamint diákok számára a kedvezmények megtartása jogszabályi szinten indokolt. A tárca most azon dolgozik, hogy a tervek hogyan egyeztethetők össze a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott elvárásoknak.

A cafeteria rendszerrel kapcsolatban ugyanakkor kijelentette: 'Magyarország tiszteletben tart minden olyan uniós felvetést, amely az európai uniós jogkörnyezetből fakad, de semmi olyat nem, amely a magyar szuverenitást korlátozná'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;