Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Január 16. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Gimnazisták biennáléja – avagy az amatőr művészek tárháza

Gimnazisták biennáléja – avagy az amatőr művészek tárháza

Január 13-tól a Móra Ferenc Gimnázium diákjainak Jubileumi tárlatával várja a Móra Ferenc Művelődési Központ az érdeklődőket.

A Természetünk különös formái címet viselő tárlat egyes darabjait a Móra Ferenc Gimnázium diákjai szabadidejükben, illetve a rajzszakkörön alkották. Szabó Ildikó, a gimnázium tanára a kiállítás megnyitásának kapcsán elmondta, hogy a biennálé immáron huszadik alkalommal került megrendezésre. A tizedik ilyen kiállítást 20 évvel ezelőtt, a Szakmaközi Művelődési Házban rendezték meg. Ez volt az első, melynek megvalósítása Szabó Ildikó, a gimnázium tanárának nevéhez fűződik és az utolsó, melyet Rosta Ferenc alpolgármester, igazgató rendezett, mielőtt átadta volna a stafétabotot.

Azt is megtudhattuk a Holló-László-díjas művésztanártól, hogy a legelső biennálénak 40 évvel ezelőtt szintén a művelődési központ adott otthont. Az akkor még hámladozó vakolatú falak között, macskaköves átjáróval, valahol fent egy koszlott teremben került megrendezésre a kiállítás – emlékezett vissza a régmúlt időkre a tanárnő. A kezdetekre való visszatekintést Démoszthenész ókori görög politikus, szónok szavait idézve zárta be, mely szerint: Minden pici lehetőség valami nagy dolognak az első lépése.

Ez a rajzszakkör is egy pici lehetőség, amelyből nagyon-nagyon nagy dolgok lehetnek. Az itt kiállított művek nem biztos, hogy remekművek, de mindenki úgy tekintsen rájuk szeretettel, mint lehetőségekre. Kihasználva a pillanatot, a tanárnő köszönetet mondott Rosta Ferencnek, az iskola igazgatójának, hogy lehetőséget teremtett a diákoknak a tehetségük kibontakoztatására.

Ezt követően Brunner Attila művészettörténész, az iskola volt diákja – immáron harmadik alkalommal – nyitotta meg a tárlatot az érdeklődők számára. Elmondta, hogy a kiállításon a csontvázak, portrék, kockarajzok, csendéletek, festett kavics, papír- és drótszobor mellett nagyon erős a ceruzarajz jelenléte. De mindegyik alkotásban van egy közös pont, mégpedig az, hogy a belső világot vetíti ki a megtekintője számára. Épp ezért is egyedülállóak és csodálatosak a tárlat egyes darabjai.

A Móra Ferenc Gimnáziumban nem folyik művészeti szakképzés, a rajzszakkör azonban jóval több, mint a szabadidő hasznos eltöltése. A szakkörön komoly művészi alkotó munka folyik, mind a gyerekek, mind a pedagógus részéről. Nem véletlen, hogy nem egy építész, formatervező, divattervező, grafikus és iparművész került már ki innen, sőt biológus és mesekönyvíró is gyarapítja a sort – e gondolatokkal zárta ünnepélyes megnyitóját Brunner Attila, melyet követően a megjelentek érdeklődve vizsgálták meg a tárlat egyes darabjait.

Bozóné Rosta Eszter, a gimnázium volt diákja, valamint Nagy Blanka Tóth Viktória és Szabó Eszter, az iskola jelenlegi diákjai dallal és verssel színesítették a megnyitót.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.