Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. December 10. 10:32, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Genetikai elemzés segítségével követték nyomon a veszélyes baktérium terjedését

Genetikai elemzés segítségével követték nyomon a veszélyes baktérium terjedését

A Clostridium difficile elnevezésű, sok esetben halált okozó baktérium két, közeli rokonságban álló törzse vált antibiotikum-rezisztenssé, és terjedt el gyorsan világszerte a kórházakban - állapították meg brit kutatók a baktériumtörzsek genetikai elemzésével, amelynek eredményéről a Nature Genetics című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban számoltak be.

Ha a C. difficile baktérium elszaporodik az ember bélrendszerében, az halálhoz is vezethet, mert a kórokozó által termelt toxinok súlyos hasmenést váltanak ki. Különösen nagy gondot okoz, hogy nehéz antibiotikumokkal kezelni, mert a legtöbb típussal szemben már ellenállóvá vált. A C. difficile fertőzések évtizedek óta jelen vannak a kórházakban, és egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt tíz évben világszerte szaporodtak az alig kezelhető fertőzések, amelyeket a baktérium antibiotikumokkal szemben ellenállóvá vált törzsei okoznak.
A Wellcome Trust Sanger Intézet munkatársai több brit intézettel közösen 151 baktériummintát gyűjtöttek össze a világ 19 országának kórházaiból. A minták genetikai elemzése azt mutatta, hogy a baktérium igen gyorsan mutálódott. Az FQR1 jelű törzs például az Egyesült Államokból indult el, majd átkerült Svájcba és Észak-Koreába. Egy másik törzs, az FQR2 Kanadából indult, szétterjedt Észak-Amerikában, majd Európában és Ausztráliában is, és az elemzés szerint néhány hónapon belül négy különböző útvonalon került be Nagy-Britanniába.
"Sokat tanulhatunk belőle, ha megértjük, miként történt. Tény, hogy kifejlődött két törzs, ami arra utal, hogy ez gyakoribb, mint gondoltuk, és a hajtóereje az antibiotikum-rezisztencia" - idézte Trevor Lawleyt, a Wellcome Trust Sanger Intézet kutatóinak egyikét a BBC hírszolgálata.
Ráadásul amint a baktérium rezisztenssé vált az antibiotikumokkal szemben, átadhatósága és fertőzőképessége is nőtt. "Úgy tűnik, hogy a rezisztencia a fő tényező e törzsek folyamatos továbbfejlődésének és szívósságának a kórházakban" - tette hozzá Brendan Wren, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa.
Az eredmények a kutatók szerint arra is felhívják a figyelmet, hogy a világ egészségügyi rendszere ma már teljesen összekapcsoltnak tekinthető.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-20631344)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről