Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2020. Március 01. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: PROAKTIVDIREKT.COM

Gazdálkodj okosan a vízzel!

Gazdálkodj okosan a vízzel!

Gyűjts esővizet! Meglátod mennyi haszna van.

Rém egyszerű, igazából nem kerül semmibe és rendkívül környezetkímélő módszer, amivel ráadásul megtakaríthatsz egy csomó pénzt is. Szóval vágj bele az esővíz gyűjtésbe, használd okosan kertedben a természet ajándékát. Így mikor borúsra fordul az idő, szomorkodni sem fogsz: gondolhatsz arra, milyen szépen gyűlik az éltető nedű!

A víz olyan kincs, amit az átlag magyar ember elkényeztetett kisgyermek módjára pocsékol, hiszen a csapból is az folyik. De fontos tisztában lennünk azzal, hogy a tiszta (iható minőségű) víz, rendkívül kevés területen ilyen természetes és könnyen megszerezhető az emberek számára. Ráadásul a készletek nem végtelenek, erre is gondolnunk kell. Hogy még a dédunokáinkra is tiszta lelkiismerettel gondolhassunk, igyekezzünk a vízzel okosan bánni. A pénztárcánk is helyeslően bólogatna erre, ha tudna.

A ráfordított költség szinte nulla
Vízgyűjtő tartály, vagy erre alkalmas hordó újonnan vásárolva is gyorsan visszahozza az árát, de a legtöbb kertben, vagy ismerősök kertjében lapul is erre alkalmas, használaton kívül lévő holmi. Használt áruként pedig szintén pár forintért tehetünk rá szert. Másodkézből vásárolt áruk esetén duplán teszünk jót: megkíméljük a földet egy újabb nehezen bomló tárgy szemétként kezelésétől, ráadásul, ráadásul az újból is kevesebb kell, a le nem gyártott daraboknak pedig gyártás során keletkező környezetszennyező lába sem lesz. Ám, ha mégis újban gondolkodnánk, érdemes a helyi önkormányzatnál is érdeklődni. Néhány városvezetés igen jutányos áron kínál vízgyűjtő tartályt városa lakóinak – bizonyára felismerték, hogy ez mindenkinek jó!

Az időjárás egyre jobban indokolja
Az éghajlati jellemzők változást mutatnak, melegebb és szárazabb nyarakra kell készülnünk. Ugyan érkezhetnek felhőszakadás során hirtelen lezúduló nagy esők, ezek azonban az aszályos időszakban kiszáradt földbe nem képesek megfelelő mértékben beszívódni. Tehát elfolynak a csatornákba. Ezek a ritkán, de hirtelen nagy mennyiségű csapadékkal szolgáló esők nem jelentenek biztos nedvességforrást a termesztett növényeink számára. Róluk öntözéssel kell gondoskodnunk. A felső 20-30 centiméter földréteg gyorsan kiszárad, így a sekély gyökérzettel rendelkező zöldségek, gyümölcsök bokrok, virágok könnyen a szárazság áldozatává válhatnak.

Valóban megéri gyűjteni?
Laikusként sokszor kevésnek, jelentéktelennek gondoljuk a felfogható csapadék mennyiségét, holott a lakó és tároló épületeink esővíz elvezető rendszerén keresztül igen szaporán telik a gyűjtő tartály! Ezek a tiszta, káros anyagoktól mentes literek pedig ideálisak a növényeink öntözésére. Tehát igen, megéri gyűjteni!

Ha pici a konyhakert
Ha a teljes begyűjtött mennyiséget nem használjuk el a picike kertünkben, akkor sem megy pocsékba. Akár a kerti holmik letisztításához, akár kocsimosáshoz környezetbarát, kézenfekvő alternatíva. A terasz letakarításához, felmosásához szintén kiváló, de még kiskedvenceink bundáját is hűthetjük vele a kánikula napjaiban. Aprócska kertben sem foglal sok helyet, hiszen a csatorna alatti terület másképp mindenképp kihasználatlan maradna – épp a lezúduló csapadéknak köszönhetően. Ne hagyjuk elfolyni a tiszta, hasznos esővizet!

Címkék: esővíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.