Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 08. 17:32, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gátat tört át a víz Tahitófalun – frissülő árvízi hírek

Gátat tört át a víz Tahitófalun – frissülő árvízi hírek

Kisorosziban magasítani kellett a gáton, Gemenc felett repülési tilalom van érvényben. Eddig 152 fő-és mellékutat zártak le országszerte, délután kettőtől a Szentendréről Dunakeszire vezető 11-es út is sorra került. Pilismarótra ötszáz roma utazik 3 megyéből, hogy részt vegyenek a védekezésben, Tahitótfaluban viszont teret nyert a víz, átszakítva az egyik ideiglenes gátat. Árvízi híreink.

16:33 Fejér megye hét árvízzel érintett településéből négynél a várható legmagasabb vízállás szintje fölött elkészültek a védművek, Kisapostagon, Kulcson és Ercsiben tart még a védekezés. A 6-os főúton súlykorlátozást vezetnek be június 8-án, szombaton 18 órától, ezért a 3,5 tonna feletti járművek nem közlekedhetnek a kulcsi körforgalom és Ercsi között a korlátozás visszavonásáig. A megyei védelmi bizottság elnöke szombat délután Kulcson és Rácalmáson ellenőrzi az árvízvédelmi munkákat - tájékoztatott a megyei Védelmi Bizottság.

15:03 Tahitótfalun az ideiglenes gátat szombat délelőtt áttörte a víz, így jelenleg az eredeti, második gát védi a települést az ár ellen - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében azt írta, Tahitótfalu önkormányzata korábban úgy döntött, kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen, mert így újabb területeket akart megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest.Mint írták, várható volt, hogy az első, helyi anyagból megépített ideiglenes védvonal nem bírja majd a terhelést a rekordmagasságú árvíz ellen. Jelezték: a területen 50 lakóingatlant öntött el a víz. Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor az ideiglenes gát lehetővé tette a második, a korábbi nyomvonalon lefektetett ideiglenes védmű fejlesztését, megerősítését. Közölték, a kirendelt műszaki szakértők 'a korábbi gyakorlatnak megfelelően' a második védvonalat tekintik véglegesnek és ennek biztonságos megerősítéséről gondoskodnak.

14:00 Szombat hajnalban a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére az Országos Roma Önkormányzat riasztotta az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom képviselőit, hogy azonnal induljanak Pilismarótra, mert veszélyben a település - közölte Farkas Flórián, az ORÖ elnöke.

Az 550 segítő több megyéből és településről, Nógrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből indult el, hogy mielőbb odaérjen és megkezdhesse a mentési munkálatokat.Farkas Flórián szerint 350-en szinte azonnal a helyszínre ment és megkezdték a mentési munkálatokat, majd 3 busszal már újabb segítők érkeztek, akik minden erejükkel dolgoznak a gátakon.

13:13 Lezárják 14.00 órakor a Szentendréről a Dunakanyarba vezető 11-es utat - közölte Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott szombaton Dunakeszin, sajtótájékoztatón.A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. június 8. 12.30 órai összesítése alapján több mint 152 kilométernyi fő- és mellékúton kellett forgalomkorlátozást bevezetni. 49 szakaszon van érvényben teljes, míg 11 szakaszon félpályás útzár van érvényben. Országos közúton továbbra sem közelíthető meg Kisoroszi, Pilismarót és Dömös.

A közlekedők az aktuális korlátozásokról a www.kozut.hu és a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon, valamint társaságunk Útinform szolgálatának hivatalos Facebook és Twitter oldalán tájékozódhatnak. A Magyar Közút Zrt. diszpécserei 0-24 órában elérhetőek, a megyei diszpécserközpontok és Útinform szolgálat elérhetőségei megtalálhatóak az előbb felsorolt helyeken

Eközben Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatójával és a Városháza árvízvédelmi osztályvezetőjével közösen ellenőrizteti a Római-parton a Királyok útján húzódó elsőrendű védmű valamennyi csatlakozási pontját és teljes nyomvonalát.

11:15 A légtérkorlátozás betartására kér mindenkit Nemzeti Közlekedési Hatóság, a tiltott zónák között pedig kiemelten védett hely lett Gemenc. A vadállomány védelme érdekében a Légügyi Hivatal fokozottan felhívja a figyelmet a Gemenci erdőtömb és kiemelten a Veránka sziget feletti légtérben történő repülések tiltására.

A Légügyi Hivatal együttműködve a HungaroControlZrt.-vel és a Magyar Honvédséggel kiemelten fogja ellenőrizni a korlátozott légterek – ezen belül is kiemelten a „GEMENC” korlátozott légtér - területére érvényes előírások betartását. Az ide vonatkozó előírások megsértőivel szemben - tekintettel a kihirdetett veszélyhelyzetre – a Légügyi Hatóság a légügyi törvényben előírt legsúlyosabb szankciókat fogja alkalmazni.

11:05 A Somogy megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport a Mosoni-Duna győrújfalui szakaszán mintegy 2 kilométer hosszan a gát magasításán és megtámasztásán dolgozott. A nappali váltásban dolgozó 51 somogyi tűzoltó ezen kívül az épített gát fóliával való bevonását végezte búvárok és civil önkéntes erők közreműködésével. Eközben Kisoroszi térségében szükségessé vált az épített védvonal megmagasítása. A helyszínen szolgálatot teljesítő Somogy Mentőcsoport mintegy 5000 homokzsákot juttatott fel a töltéskoronára. A terepviszonyok miatt ezt a feladatot csak a mentőcsoport quadjával tudták végrehajtani. A mentőcsoport tagjai 2 sorban, 3 zsák magasságban mintegy 280 méter hosszan erősítették meg a gátat - tudatta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

10:37 Eddig 972 embert kellett kitelepíteni otthonából, hajnalig több mint 5,8 millió homokzsákot építettek be a gátakba - közölte Orbán Viktor miniszterelnök újságírókkal szombaton délelőtt Győrújfalu határában. Komárom és Esztergom rendben van' - jelentette ki. Hozzátette: a következő 'veszélyes' pont Pilismarót, ahová rövidesen elindul.

10:24 ÁRvíz FM néven árvízvédelmi rádiót indít vasárnap reggel 8 órától a közmédia. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártásában készülő műsorok a nap 24 órájában hallhatók lesznek - közölte az új csatorna vezetője. Tóth Tamás Antal elmondta, a rádió a korábbi Neo FM frekvenciáin sugároz majd, így Budapesten például a 100.8 MHz-es frekvencián lesz fogható.Tájékoztatása szerint a rádió a tervek szerint 30 napig sugározza majd adását. A műsorokat a közmédia munkatársai gyártják, illetve azok alapvetően a közmédia híreire épülnek.

Tóth Tamás Antal arról beszélt, a csatornán folyamatosan tudósítanak majd az árvízi védekezésről. A rádió nonstop nyomon követi az eseményeket, élő műsorvezetéssel, helyszíni tudósításokkal' - mondta az árvízvédelmi rádió vezetője, hozzátéve: a szervezési munkák és a menetrend kialakítása jelenleg is tart.

09:40 Befejeződött a Margitsziget árvízvédelmi megerősítése - közölte Tarlós István főpolgármester szombat kora délelőtt az MTI-vel. A főpolgármester közleményében azt írta: felkészülten várják a Duna tetőzését. Tarlós István még pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni, bár belvízre számítani kell a sziget belsejében. A szigeten 'tengeri kígyót' alakítottak ki: hetven darab húszméteres tömlőt fektettek le, amelyet először levegővel, majd vízzel töltöttek meg. Átmérője 90 centiméter, egy elem súlya 13 tonna.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.