Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 13. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Galgóczi: rekordokat dönt a fertőzöttek száma

Galgóczi: rekordokat dönt a fertőzöttek száma

Rekordokat dönt a fertőzöttek száma - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes a járványügyi adatokat ismertetve kiemelte, az elmúlt napon regisztrált 9011 új fertőzöttel 498 183-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdete óta megduplázódott a kórházban ápoltak, és háromszorozódott a lélegeztetőgépen lévők száma - mondta. Kórházban 8718 embert kezelnek a vírus szövődményeivel összefüggésben, gépi lélegeztetésre 949-en szorulnak. Az elmúlt napon 130-an haltak bele a fertőzésbe.

A koronavírus brit mutációja gyorsabban terjed és fertőzőbb, ami miatt nemcsak Magyarországon, de Európa számos országában romlottak a járványügyi adatok - hívta fel a figyelmet.

Az osztályvezető arra kért mindenkit, hogy továbbra is fokozottan tartsa be a járványügyi intézkedéseket: a távolságtartást, a maszkhasználatot, ezen kívül a kézmosás és -fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Magyarország 4,36 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcinából, az első szállítmányok hamarosan megérkeznek - közölte.

Galgóczi Ágnes elmondta: ezt az újabb oltóanyagot csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A 18 éven felülieknél alkalmazható vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egy oltás is elég belőle.

A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt - mondta az osztályvezető.

A Janssen vakcináját mínusz 20 fokon kell tárolni, ezen a hőmérsékleten két évig tárolható, felolvasztás után 2-8 Celsius-fokon, hűtőszekrényben három hónapig tartható - ismertette.

Ezzel az oltással az Egyesült Államokban március eleje óta oltanak, az Európai Unió pedig 200 millió adagot kötött le a gyártónál - tette hozzá.

Galgóczi Ágnes kitért arra, hogy ennél az oltásnál is lehetnek reakciók: bőrpír, izomfájdalom, fáradtságérzet, hőemelkedés.

A magyar oltási programról szólva kiemelte, az a hosszú hétvégén is folytatódik; a háziorvosok a 60 év felettieket oltják az AstraZeneca készítményével, az oltópontokon pedig a Pfizer- és a Szputnyik V oltóanyagot adják be.

Jelezte, oltást eddig 1 millió 230 ezren kaptak, közülük 351 694-en már a második dózist is megkapták.

Kérdésre válaszolva közölte, az operatív törzs nem változtatott az AstraZeneca-vakcina alkalmazásán, a készítménynél továbbra is az EMA ajánlását veszik figyelembe, amely szerint a vakcina hatékony és biztonságosan alkalmazható. Megjegyezte, Magyarországon több százezer ember kapta már meg ezt az oltást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.