Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 17. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

G20 - Nem lesz devizaháború

G20 - Nem lesz devizaháború

A világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő országok vállalták, hogy gazdaságélénkítési politikájukban tartózkodnak az úgynevezett devizaháborútól, nem kelnek versenyre egymással a nemzeti fizetőeszközök leértékelésével - állapították meg szombaton elfogadott nyilatkozatukban a G20-as csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei.

A kétnapos moszkvai tanácskozás végén kiadott dokumentumban a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet képviselői hangsúlyozták, hogy a monetáris politikának az árstabilitást és a gazdasági növekedést kell szolgálnia.
Ezt erősítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, aki záró tájékoztatóján kijelentette: "nem a devizák, hanem a gazdaságok között kell a versenynek folynia. Ez az, amit a kormányoknak tenniük kell, és nem a devizapiacot manipulálniuk" - mondta Sziluanov.
A G20-as csoport soros elnöki posztját betöltő Oroszország szakminisztere szerint csak rövid távon lehet eredményes az államok és a jegybankok beavatkozása az árak kialakításába. Arra figyelmeztetett, hogy hosszú távon ez a politika súlyos egyenlőtlenségekhez vezethet.
Anton Sziluanov elmondta, hogy a G20-as csoport államfőinek szeptemberi, Szentpéterváron sorra kerülő csúcsértekezletére a pénzügyminiszterek befektetőket vonzó programokat készítenek.
A csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei arról is megállapodtak Moszkvában, hogy az év végéig kidolgozzák a világbanki befizetések formuláját és meghatározzák a kvóták felosztását. A szeptemberi csúcsértekezletig ebben el kell jutniuk addig, hogy az államfők áldásukat adják a tervezetre és azt az év végig el lehessen fogadni - mondta Sziluanov.
A kérdést Vlagyimir Putyin vetette fel pénteken, amikor fogadta a G20-as csoport pénzügyminisztereit és jegybanki elnökeit. A találkozón részt vett Jim Yong Kim, a Világbank elnöke is. Az orosz államfő szeptemberre új, a globális gazdasági erőviszonyoknak megfelelő kvótákat vár el a szervezettől.
A tanácskozás résztvevői nem tudtak megegyezni a tagállamok középtávú költségvetési hiánya szintjének meghatározásáról - fejtette ki aggodalmát ezzel kapcsolatban Anton Sziluanov. Az orosz pénzügyminiszter azt is hangoztatta, hogy a globális növekedés kiegyensúlyozása még az árfolyamok kiigazításánál is fontosabb.
"A strukturális reformoknak minden országban, akár pozitív, akár negatív legyen a fizetési mérlegük, nagyobb szerepet kellene játszaniuk" - mondta a G20-as csoport elnöklő országának pénzügyminisztere. Hozzátette, hogy egyes országok jegybankjainak "nem szokványos" monetáris politikája, - annak úgynevezett mellékhatásai miatt - szoros ellenőrzést igényel.
A G20-as csoport a világ bruttó GDP-jének 90 százalékát és a világkereskedelem 80 százalékát adó országokat tömöríti, amelyekben a Föld lakosságának kétharmada él. Oroszország 2012 december elsején vette át a soros elnöki teendőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése