Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Május 10. 11:00, vasárnap | Sport
Forrás: - szerk. -

Futni szeretne? Itt vannak a legjobb tanácsok

Futni szeretne? Itt vannak a legjobb tanácsok

A téli hidegben nem tudta rávenni magát a futásra? Mostantól nincs akadály, hagyja, hogy kicsalogassa a kellemes tavaszi idő. Menjen ki a szabadba és mozgassa át egyszerre az összes izomcsoportját!

A futás nemcsak a legjobb zsírégető edzés, de a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb mozgásforma is, csupán elkezdeni nehéz. Lehet kezdő, újrakezdő, vagy a maratonra készülő versenyző, legyen szó joggingról, sík vagy hegyi futásról, ez a legjobb kardió edzésforma. Hozza formába magát gyorsan és egyszerűen a friss levegőn!

A siker hármas kulcsa: célkitűzés, fokozatosság, rendszeresség
Mint minden edzésformánál, a futásnál is a hangsúly a rendszerességen és a fokozatosságon van, különösen, ha kezdő vagy újrakezdő valaki. Fontos ugyanakkor már a kezdetekkor megfogalmazni a célt, azt, hogy mit akar elérni a futással, például szebb alakot, jobb közérzetet, súlycsökkenést. A futást beiktatni elég először minden másnap, kezdőknek pedig heti kétszer. A fokozatos terhelés azért is fontos, hogy ezáltal elkerülje az esetleges sérüléseket, az inaktív téli időszak után. "Nem kell rögtön egy maratonnyi távot lefutnunk. Fokozatosan kell hozzászoktatnunk szervezetünket az új terheléshez. Legyen egy hosszabb célunk, nevezzük is nevén és ne féljünk kimondani. Kezdjük makro lépésekkel és ezekre fókuszáljunk a kezdeti sikerélményekért. Tűzzünk ki rövid távú célokat, heti teljesítési táblázatokat. Vezessünk edzésnaplót, és ha szükségesnek érezzük, étkezési naplót is." mondja Schönekker László, Men's Phisique versenyző és személyi edző.

Ennyi az egész: jó testtartás és egy kényelmes cipő
Helyes technikát, jó testtartást és kényelmes futócipőt használjon az első lépéstől az utolsóig. Futás közben a törzs ne mozogjon, legyen egyenes. Helyes testtartáskor fejünk előre tekint, nyakunk enyhén előre dől, vállak megtartva, haladási irányra merőlegesek. Nem véletlenül kell odafigyelni ezekre, hiszen a nem megfelelő technika szükségtelenül terheli a lábat, a bokát, a térdet, a derekat, a csípőt és a sérülést elkerülhetetlenné teszi. Ehhez a sporthoz nem kell drága felszerelést és ruhát vásárolni, futni bármilyen kényelmes, lezser ruhába mehet, futócipőből azonban érdemes beszerezni egy igazán jót. A lábnak az a legjobb, ha minél változatosabb terepen és minél több fajta cipőben futunk. Mindenképpen terepfutócipőt viseljen, ha erdőben, vagy földúton fut, hiszen ez olyan speciális a talpkiképzéssel rendelkezik, melynek köszönhetően nem csúszkál benne a láb, valamint a felső része is strapabíróbb.

Lépésszámlálás és pulzusmérés egyben
A motiváció fenntartásához elengedhetetlen az eredményesség figyelemmel kísérése, teljesítményének követése, hiszen így láthatja, mennyit fejlődött. A Samsung által fejlesztett Gear S okosóra számos fejlett érzékelője minden olyan információt rögzít, amire egy edzés alatt és után szüksége lehet. Az okosóra támogatja a Nike+ Running futóalkalmazást és beépített GPS is van benne.

Ha igazán kevés az ideje, választhatja az előtelepített intervallum - váltott sebességű - futóedzéseket, amellyel 20-30 perc alatt nagyobb hatást érhet el, mint egy óra lassú kocogással. Az óra folyamatosan jelzi, mikor kell lassítani és mikor gyorsítani, így nem kell állandóan nézegetnie. Ráadásul az alkalmazás segítségével az edzés közbeni pulzusszám, a megtett lépések száma, az elfogyasztott ételek, az edzések mennyisége is nyomon követhető, sőt akár azt is, hogy mennyit alszik naponta.

Kerülje el a tavaszi fáradságot, és maradjon fitt a rendszeres futással. Hallgasson közben zenét, menjen futni a kutyájával vagy a barátaival, a lényeg, hogy a szabadban futással nemcsak testileg, szellemileg is feltöltődik majd.

Címkék: edzés, futás, Sport, tanács, tipp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:22, hétfő | Sport

Ultrabalaton - Rekordok várhatók a 211 km-es versenyen

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén, a 18. alkalommal sorra kerülő NN Ultrabalatonon, amelyet csütörtöktől vasárnapig rendeznek meg balatonfüredi versenyközponttal.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.