Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Július 07. 09:40, kedd | Belföld
Forrás: NAV

Fürdőruhákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Fürdőruhákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi  Hatóság

Idén vizsgált először fürdőruhákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma.

Idén vizsgált először fürdőruhákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. A szakemberek 20 féle fürdőruhánál vizsgálták a nyersanyag-összetételt és azt, hogy van-e a termékekben veszélyes anyag. Egy termékről derült ki, hogy a rajta szereplő tájékoztatás megtévesztő, mivel nem olyan anyagból készült, mint amit a címkére írtak. Veszélyes anyagot tartalmazó fürdőruhát nem találtak a szakemberek.

A textiltermékek címkézését és jelölését rendelet szabályozza. (1007/2006/EK) E szerint a textiltermékeken - így a fürdőruhákon is - forgalomba hozatalkor tartós, olvasható, látható és hozzáférhető módon el kell helyezni azt, hogy milyen anyagból készült. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában mikroszkópos vizsgálattal ellenőrizték a szakemberek, hogy a termékek nyersanyag-összetétele megegyezik-e azzal, amit a címkén feltüntettek.

A vizsgált 20 termék közül 1 db nem felelt meg. A H&M P/N02716661 sötétzöld színű bikini alsó a címkén feltüntetett tájékoztatás szerint poliészter, elasztán helyett poliamid, elasztán szálkeverékből készült, a címkén szereplő jelölés így megtévesztő lehet. A poliészter anyagok jellemző tulajdonsága, hogy könnyen kezelhetőek, gyorsan száradnak és nem gyűrődnek. A poliamid anyagból készült fürdőruha könnyebben elveszíti a színét, ez az anyag hőérzékeny, ami azt jelenti, hogy magasabb hőmérsékleten könnyebben tönkremegy, mint a poliészterből készült fürdőruhák. Az Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumban az anyag-összetétel mellett az azoszínezék-tartalmat is vizsgálták a fürdőruhákban. Erre azért volt szükség, mert egyes azoszínezékek, ha az emberi bőrrel tartósan érintkeznek, károsak lehetnek az egészségre, mivel ezek az anyagok rákkeltő hatásúak. Azoszínezék tartalmú ruhát az Európai Unióban 2002 óta tilos forgalmazni. Ilyen anyagot Európában már nem használnak, nem használhatnak a termékek gyártásánál.

Ugyanakkor ázsiai és afrikai gyártók termékeiben, így az onnan importált fürdőruhákban még előfordulhatnak. Ezen a vizsgálaton valamennyi termék megfelelt, tiltott azoszínezék nem volt kimutatható egyetlen fürdőruhában sem.

Mire érdemes figyelni fürdőruha vásárláskor és használat közben?

  • Vannak üzletek, ahol – szabálytalanul- nem engedik felpróbálni a fürdőruhákat. Érdemes azonban ragaszkodni a próbához, mert ha vásárlás után derül ki, hogy a méret nem megfelelő, emiatt az üzlet nem köteles kicserélni a terméket.
  • Némely üzletben – szabálytalanul- arról tájékoztatják a vásárlókat, hogy fehérneműt és fürdőruhát nem cserélnek. Jó tudni, hogy ha a fürdőruha tönkremegy, elszakad vagy valamilyen más minőségi probléma keletkezik, akkor ugyanúgy élhetünk a jogainkkal, mint bármely más termék esetén. A fürdőruhákra is két év szavatossági idő vonatkozik, azaz két éven belül kérhetünk javítást, cserét, vagy ha ezekre nincs lehetőség visszakérhetjük a pénzünket. De fontos, hogy megtartsuk a fürdőruha címkéjén szereplő használati utasítást.
  • A használatnál érdemes odafigyelni arra, hogy a fürdőruhát mindig ki kell öblíteni, különösen, ha valaki uszodában vagy tengerben fürdött. Ugyanis az uszoda klóros vize, illetve a sós tengervíz tönkreteszi az elasztánszálakat.
  • Vigyázni kell a napozókészítményekkel is- ezeket érdemes óvatosan a bőrre kenni, különösen a fürdőruha vonalánál, mert a bennük lévő anyagok károsíthatják a fürdőruhát.
  • A kezelési útmutatót érdemes betartani, annak megfelelően mosni, és szárítani.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

http://www.nfh.hu/sites/default/files/furdoruha_tablazat.pdf

A vizsgálatról készült videó pedig itt található:

https://youtu.be/rV1kgpFelyg

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.