Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. November 30. 09:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - szerk. -

Fűben-fában orvosság….

Fűben-fában orvosság….

A modern kor népbetegségeinek gyógyításához nem kellenek modern gyógyszerek.

A modern kor népbetegségeinek gyógyításához nem kellenek modern gyógyszerek.
Intsünk búcsút a gyomorfájásnak, álmatlanságnak, meghűlésnek, köhögésnek a természet erejével.

Kamilla
Illóolaját leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják. Leforrázva jó eredménnyel alkalmazható a gyomor-, és bélpanaszok enyhítésére, nyálkahártya gyulladás, valamint fekélyek gyógyítására. Teaként fogyasztva enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, szélhajtó és emésztésserkentő serkentő hatású is. Inhalálva köhögés csillapító, segíti a tüdő és a légutak tisztítását és fertőtlenít. Az inhaláláshoz tegyünk 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázzuk le, és hajoljunk fölé. Fejünket törülközővel fedjük be, és legalább 10 percet inhaláljunk. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Levendula
Idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájáscsillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő- és bedörzsölőszer formájában. A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók.

Bodza
A virág hatóanyagai között csereanyagok, C-vitamin és ásványi anyagok is megtalálhatók. Meghűléses esetekben elsőrendű segítőtárs, főleg ha hársfával együtt alkalmazzuk. Az izzasztó hatásán kívül enyhe hashajtó és vizelethajtó is.
Figyelem! A bodza bogyója zölden mérgező, érett lila állapotban viszont rendkívül jó vitaminforrás.

Gyömbér
A csípős, pikáns ízű gyökérből készült tea vagy olaj számos gyomorpanaszra kiváló gyógyír: serkenti az emésztést, fokozza az étvágyat, enyhíti a hasmenést és a puffadást, csökkenti az émelygést, de görcsoldóként is használhatjuk gyomor- és menstruációs fájdalmak esetén. Izzasztó hatása miatt a nátha és influenza kezelésére alkalmas, emellett a köhögés és torokfájás ellenszere. Külsőleg gyulladáscsökkentőként szolgál, enyhíti a reumás ízületi fájdalmakat.

Hársfa
Izzasztó hatású, meghűlés, rekedtség, légúti betegségek és láz esetén is jó segítség. Nem kell mást tenni, csak a teáját melegen meginni és minimum egy órára befeküdni a meleg ágyba és a vastag takaró alatt várni a jótékony hatását. Nyákoldó, köptető és szívserkentő hatása is van, ez utóbbi miatt csak óvatosan ajánlott a fogyasztása, mert nagyon megemelheti a pulzusszámot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.