Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Május 24. 14:00, vasárnap | Belföld
Forrás: utikritika.hu

Francia riviéra - kritikus szemmel

Francia riviéra - kritikus szemmel

Nehéz az ilyen szépségeket kritikus szemmel nézni, de ha jól választjuk meg az időpontot és a szállást, akkor talán nem is kell annyira, hiszen a Francia Riviéra a maga nemében páratlan.

Nehéz az ilyen szépségeket kritikus szemmel nézni, de ha jól választjuk meg az időpontot és a szállást, akkor talán nem is kell annyira, hiszen a Francia Riviéra a maga nemében páratlan. Elég ha ennyit mondunk: Monte Carlo, Nizza, St. Tropez és tenger, pálmafa, francia bor. (Sóhajtás...)

Cote d'Azur - A Francia Riviéra dióhéjban

  1. Augusztusban ne! Egyáltalán nem tanácsoljuk, hogy augusztusra időzítse a Cote d`Azur meglátogatását! Franciaországban ilyenkor veszik ki legtöbben a szabadságot és hatalmas tömegek árasztják el a Francia Riviérát.
  2. Tömegnyomor, csillagászati árak, forgalmi dugók, teltházas szálláshelyek. A július sem nyugis, akkor is telt ház van a Francia Riviérán. Ajánlott utazási időpont: április és június első két hete között, valamint szeptembertől október közepéig.
  3. Sok a programlehetőség: nizzai óváros, Chagall múzeum, stb. A Cote d`Azur egyedisége, hogy a menő helyeken (Cannes, Monaco, Saint Tropez, Antibes) szemtanúja lehet az ember a felső- és a felső-középosztály magamutogató elitségének, pompázatosságának, és ez szórakoztató élmény.
  4. Tiszta és szép kék a tenger, jól kiépítettek a strandok, zömében kavicsosak (Nizzánál egyértelműen), de vannak homokosak is. A víz viszonylag sekély, így hamar felmelegszik, de természetesen sose lesz olyan a hőmérséklete, mint a dél-mediterrán nyaralóhelyeken.
  5. Lényegében a Marseille-től 20 kilométerre található Cassis városka és Menton (olasz határ) közötti, 180 kilométeres autós távolságú (kb. két órás út) partszakaszt jelenti a Cote d'Azur (ejtsd: kot dázűr, magyarul Azúrkék part). Menton felől a csúcs városok: Monte Carlo, Nizza, Antibes, St. Raphael, St.Tropez.
  6. Monaco-ba nem szabad bemenni autóval, parkolás csaknem lehetetlen vagy méregdrága, vonattal kell odalátogatni. (Kommentelők alant ellenvéleményt formáltak.)
  7. Érdemesebb egy kis településen jutányosan kivenni szállást és onnan kiindulva, csillagtúraszerűen bejárni a régiót, lehetőleg vonattal és nem autóval (Nizzában egy nap parkolás 30 euró).
  8. Nyáron szinte biztosak lehetünk a jó időben és az ősz is kellemesen meleg, de a tavasz általában csapadékos, a tél pedig meglepően hideg. Az utóbbi években többször volt havazás is.
  9. A Francia Riviérán élő helyiek sokkal barátságosabbak és vendégszeretőbbek, mint a párizsi honfitársaik.
  10. Kiejtési segédlet: Saint Tropez (szan tropéj), Menton (manton), Antibes (Antíb), St Raphael (szán ráfáel), Nizza, mint Nice (franciásan: Nísz)

10 dolog, ami tetszett

  1. A tenger változó kékjei, a sokat sütő nap, a kevés eső
  2. Menő, legendás helyek, elegáns, érdekes emberek, nagyvilági élet, pazar kirakatok, Cannes szuper!
  3. A turista infrastruktúra kiválóan szervezett
  4. Közeli mesésen szép falvak (pl. Saorge és Lucéram), Provence közelsége
  5. Gasztronómiai csúcshelyek, a francia konyha pompázása, a nizzai saláta, a halak, a borok, a fenséges illatok
  6. Minden olyan szép, jóllétet sugárzó, nem egy szokványos nyaralóhely
  7. Szinte mindenki laza, lezser, disztingvált, pl. a nizzai Promenade des Anglais híres sétányon
  8. Változatos a természeti környezet
  9. Mindig lehet azért találni nyugisabb szegleteket
  10. Az egyik legszebb strand, a Plage Mala egy kis öböölben Cap d'Ail-ban, még ha kavicsos is, a másik elképesztően szép strand a Plage de Pampelone St. Tropez-nél

8 dolog, ami nem tetszett

  1. Akik ki nem állhatják a sznobságot, azokat talán idegesíteni fogja a sok rongyrázás, előkelősködés
  2. Baromi drága szinte minden (beülős helyen kóla 4 euró, sör 6 euró), főleg a menő városokban, Monaco méregdrága
  3. Nyáron a nyomasztó hőség
  4. Az útjelzéseken nehéz eligazodni
  5. Az olcsó hotelek nagyon spórolnak a szolgáltatásokon
  6. A nem franciákkal szemben kevésbé nyitottak, Cannes-ban sokan kifejezetten arrogánsak a külföldiekkel szemben (pl. a pincérek)
  7. A városi hotelek szobáiba beáradó utcai forgalmi zajok
  8. Városi parkolóhelyet találni

A legszebb strandok:

  • Plage Mala (Cap d`Ail)
  • Plage les Buses (Roquebrune)
  • Theoule sur Mer (egy kilométerre Cannes-tól)
  • Cap Antibes
  • A Plage de Pampelone St. Tropeznél (a szépsége tekintetében világhíres)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.