Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Október 06. 12:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - kicsi -

Forró teák – hideg napokra

Forró teák – hideg napokra

Kalandozások a teák világában

Ki ne fogyasztana, szívesen vágyna a zord, hideg téli napokon egy csészényi forró, illatozó teát? Nemcsak átmelegít bennünket, hanem javítja hangulatunkat, serkenti az agyműködést, sőt immunrendszerünket is erősíti. Ügyelni kell viszont arra, hogy a napszakhoz illő teát válasszunk. Egy élénkítő tea reggel segíti az ébredést, más fajtákkal napközben fokozhatjuk aktivitásunkat, figyelmünket, este pedig fogyasszunk nyugtató hatásút.

Fekete tea
Koffeintartalma miatt élénkítő hatással van szervezetünkre. Serkenti a vérkeringést és a légzést, így agyunk több oxigénhez jut, tehát szellemi teljesítőképességünk is javul. Fogyasztása reggel és napközben ajánlatos.

Oolong tea
Jó hatással van a koncentrációra és a memóriára, mert szintén tartalmaz koffeint. Segíti az anyagcserét, és megakadályozza az elhízást. Fogyasztása éhgyomorra nem ajánlott.

Zöld tea
Fogyasztása egyre elterjedtebb, mert vitaminokat, ásványi sókat és antioxidánsokat is tartalmaz. Éberségnövelő, csökkenti az alvásszükségletet és formában tartja az elmét. Rákmegelőző hatású, s az egyik leghatásosabb zsírégető tea.

Pu-erh
Alacsony koffeintartalma miatt késő este is ihatjuk, ráadásul gyerekek is fogyaszthatják. Jó kiegészítője a fogyókúráknak, mert segíti a súlyfelesleg leadását.

Rooibos
Mind koffein, mind tannin tartalma is alacsony, ezért ideális folyadékpótló gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Fogyasztása ingerlékenység, alvászavar, álmatlanság és depresszió esetén is ajánlott.

Lapacho tea
Fogyasztása kúraszerűen ajánlott, mégpedig immunrendszer-erősítő hatása miatt. Alkaloidjai gátolják a rosszindulatú sejtek szaporodását. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású, ráadásul a cukorbetegség kezelésére is jó.

Teázási tanácsok
A leforrázott tea ne érintkezzen fémmel, csak üveggel vagy porcelánnal!
A teához szükséges vizet olyan edényben forraljuk, amelyet másra nem használunk!
Mindig a felforralt vizet öntsük a teára és ne fordítva!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.