Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 13. 07:19, kedd | Sport
Forrás: STOP

Forma-1: a bajnokok parádéja lesz az idei szezon

Forma-1: a bajnokok parádéja lesz az idei szezon

A héten elrajtol a Forma-1 2012-es világbajnoksága, így érthető, hogy a rajongók már tűkön ülnek. Bizonyára a versenyzők is, de övék a nehezebb feladat - teljesíteniük kell, méghozzá nem is akárhogy.

Mert elvárások vannak bőven. Hat korábbi világbajnok a mezőnyben, és trónkövetelők is vannak szép számmal. Persze, mint minden technikai sportban, itt sem csupán a versenyző tudása, hanem az autó, az "alárakott vas" is döntő szerepet játszik. Nézzük hát, kik az esélyesek!

Red Bull Racing

Sebastian Vettel tavaly meggyőző fölénnyel védte meg viágbajnoki címét a pilóták versenyében., 392 pontot szerezve. A legutóbbi két szezon világbajnoka most is esélyesnek számít, függetlenül attól, hogy a szezont megelőző teszteken súlyos technikai gondok voltak az autójával. Kérdés, hogy az eddigi 81 futamából 21 alkalommal győztes német pilóta az idén áldozatául esik-e autója hibáinak. Ha igen, akkor nehéz dolga lesz, nagy mögötte a tülekedés. Csapattársa, Mark Webber viszont - ha Vettel esetleg gyengébben teljesít - kiléphet a másodhegedűs szerepköréből, ami teljesítménye alapján már bőven kijárna neki.

McLaren

2009 világbajnoka, Jenson Button sikere szintén az autó függvénye. Az angol pilótát ugyanis nem véletlenül hasonlítják az egykor csak "Professzor" néven emlegetett négyszeres világbajnok Alain Prosthoz. Button a legtechnikásabb pilóták egyike a Forma 1 történetében, így mindig esélyes. Persze, mint mondtuk az autó... Amivel tavaly gyakran akadtak gondjai a csapat másik pilótájának, a 2008-ban világbajnoki címet szerzett Lewis Hamiltonnak. A hazai rajongói által csak Lajosként emlegetett pilóta szintén az esélyesek közé tartozhatna, ha tanulna egy kis higgadtságot csapattársától.

Ferrari

Itt megint nem - vagy nem csak - pilótagondok vannak. Az első számú pilóta, a kétszeres (2005, 2006) világbajnok Fernando Alonso tipikusan az a pilóta, akit lehet szeretni, vagy nem szeretni, de kvalitásait el nem ismerni bűn. A spanyol azonban a tesztek után a valóságnak megfelelően kijelentette, hogy az idei autó nem jó. És nemhogy büntetést kapott volna ezért az istállónál, de a Scuderia Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo egyetértett vele. Ez pedig nem sok jót sejtet. A Ferrari második számú pilótája 2008-ban egy pont híján világbajnok lett, ám 2009-ben a Magyar Nagydíj időmérőjén súlyos balesetet szenvedett, ami majdnem az életébe került. Azóta Felipe Massa valahogy nem a régi, de bízunk benne, hogy előbb-utóbb magára talál. Az autó teljesítményét látva nem valószínű, hogy ez az idén lesz.

Mercedes

A Ferrari után valójában le kéne zárnunk az esélyesek sorát, de nem tehetjük meg, akkor ugyanis két olyan versenyzőről felejtkeznénk el, aki mindenképpen esélyes, már attól is, ha beül az autóba. A Mercedesben Michael Schumacher, hét világbajnoki cím birtokosa (1994-95, 2000-2004), minden idők legeredményesebb pilótája vitézkedik. Ráadásul a tesztidőszakban az autó sem volt rossz, oda kell figyelnünk a 2010-es visszatérése óta maradandót azért nem alkotó legendára. Csapattársa az egykori finn világbajnok német fia, Nico Rosberg, aki nagyon tehetséges ugyan, de még nem jött el az ideje.

Lotus

A Lotust is mindenképpen az esélyesek között kell emlegetnünk. Hiába, hogy a csapat tavalyi visszatérőként még csak a "futottak még"-kategóriában kapott szerepet, nem szabad eltekintenünk a múltjától. 7 konstruktőri és 6 egyéni világbajnoki győzelem (1963 és 65 - Jim Clark, 1968 - Graham Hill, 1970 - Jochen Rindt, 1972 - Emerson Fittipaldi, 1978 - Mario Andretti) után a csapatban komoly eredményeket ért el Ayrton Senna, és Nigel Mansell is. Idén is meglesz a megfelelő pilótájuk a sikerekhez: a laza életviteléről híres közönségkedvenc Kimi Räikkönen 2009 után tér vissza, és a 2007-ben világbajnok finn máris szenzációs teszteredményeket produkált. Csakúgy, mint csapattársa, a svájci-francia kettős állampolgár Romain Grosjean, aki ennek ellenére még csak a jövő, hiszen mindössze 7 futamot tudhat maga mögött.

A többiek

Ők az esélyesek, de azért bizonyára mindenki érdeklődéssel figyeli majd, hogy mit kezd Vitalij Petrov és Heikki Kovalainen a másik Lotus-csapatból lett Caterhammel, vagy Nico Hülkenberg a Force Indiával. Ennek ellenére a fenti öt istállón kívül csak pontszerző helyekre aspirálhat bárki más, esetleg egy-egy véletlenül elcsípett dobogó beleférhet.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok