Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 20. 13:40, szerda | Helyi
Forrás: startlap.hu

Fontos tudnivalók a téli időszámítás kezdetéről

Fontos tudnivalók a téli időszámítás kezdetéről

Ugyan az elmúlt években több kezdeményezés is indult az eltörlésére, az őszi óraátállítás egyelőre biztosan velünk marad.

Október utolsó vasárnapján (idén 31-én) kezdődik a téli időszámítás, a startlap.hu internetes oldal segítséget nyújt abban, hogy pontosan mikor és merre kell a mutatókat állítanunk.

Az unió minden tagállamában, így Magyarországon is október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. Azaz 2021. október 31-én egy órával visszafelé, hajnali 3 óráról 2 órára kell állítani az órákat. Ilyenkor az analóg készülékeket szükséges beállítani, a digitális órák automatikusan visszaállnak.

Sok ország követi a téli-nyári időszámítás gyakorlatát az Európai Unión kívül is, de például Oroszország, Kína és Japán nem. Amerikában és Kanadában november első vasárnapján tekergetik vissza a mutatókat, míg Ausztráliában október első vasárnapja a dátum.

Miért van szükség az óraátállításra?

Az óraátállítási módszer azon alapul, hogy a tavaszi és őszi napéjegyenlőség között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Kezdetben villamosenergia-megtakarítás céljából vezették be, azonban a nyári-téli időszámítás és az energiatakarékosság közötti összefüggést manapság egyre többen vitatják. Ennek egyik oka, hogy ma már az energiahálózatok és a közvilágítás is önvezérlő módon, automatikusan működik, ráadásul a fogyasztói szokások is teljesen megváltoztak – gondoljunk csak arra, hogy az emberek többet tévéznek, számítógépeznek, és jóval több olyan eszköz található a háztartásokban, amik javarészt egész nap bekapcsolva vannak.

További ellenérv, hogy az évente kétszeri átállás felborítja az emberek bioritmusát, a szakemberek szerint káros hatása van az egészségre, a közérzetére.

Mikor lesz az utolsó tavaszi és őszi óraátállítás?

Az Európai Parlamentben már régóta napirenden volt a kérdés, ám a járványhelyzet és más okok miatt eddig nem sikerült megoldani az unió országaiban az óraátállítás egységesítését, pedig 2021-re már el kellett volna dönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják. Egyelőre azonban úgy tűnik, jövő tavasszal, majd ősszel is tekergetjük a mutatót, a következő években nem fogják eltörölni az óraátállítást. Már csak azért sem, mert Csehország állást foglalt a kérdésben, és öt évre szóló döntést hoztak arról, hogy folytatják az őszi és tavaszi időszámításra való átállást.

Az unió által végzett felmérés alapján egyébként az emberek többsége a nyári időszámításra szavazna.

(Nyitófotó: illusztráció / forrás: infostart.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.