Városlista
2021. december 4, szombat - Barbara, Borbála

Hírek

2021. Október 20. 13:40, szerda | Helyi
Forrás: startlap.hu

Fontos tudnivalók a téli időszámítás kezdetéről

Fontos tudnivalók a téli időszámítás kezdetéről

Ugyan az elmúlt években több kezdeményezés is indult az eltörlésére, az őszi óraátállítás egyelőre biztosan velünk marad.

Október utolsó vasárnapján (idén 31-én) kezdődik a téli időszámítás, a startlap.hu internetes oldal segítséget nyújt abban, hogy pontosan mikor és merre kell a mutatókat állítanunk.

Az unió minden tagállamában, így Magyarországon is október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. Azaz 2021. október 31-én egy órával visszafelé, hajnali 3 óráról 2 órára kell állítani az órákat. Ilyenkor az analóg készülékeket szükséges beállítani, a digitális órák automatikusan visszaállnak.

Sok ország követi a téli-nyári időszámítás gyakorlatát az Európai Unión kívül is, de például Oroszország, Kína és Japán nem. Amerikában és Kanadában november első vasárnapján tekergetik vissza a mutatókat, míg Ausztráliában október első vasárnapja a dátum.

Miért van szükség az óraátállításra?

Az óraátállítási módszer azon alapul, hogy a tavaszi és őszi napéjegyenlőség között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Kezdetben villamosenergia-megtakarítás céljából vezették be, azonban a nyári-téli időszámítás és az energiatakarékosság közötti összefüggést manapság egyre többen vitatják. Ennek egyik oka, hogy ma már az energiahálózatok és a közvilágítás is önvezérlő módon, automatikusan működik, ráadásul a fogyasztói szokások is teljesen megváltoztak – gondoljunk csak arra, hogy az emberek többet tévéznek, számítógépeznek, és jóval több olyan eszköz található a háztartásokban, amik javarészt egész nap bekapcsolva vannak.

További ellenérv, hogy az évente kétszeri átállás felborítja az emberek bioritmusát, a szakemberek szerint káros hatása van az egészségre, a közérzetére.

Mikor lesz az utolsó tavaszi és őszi óraátállítás?

Az Európai Parlamentben már régóta napirenden volt a kérdés, ám a járványhelyzet és más okok miatt eddig nem sikerült megoldani az unió országaiban az óraátállítás egységesítését, pedig 2021-re már el kellett volna dönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják. Egyelőre azonban úgy tűnik, jövő tavasszal, majd ősszel is tekergetjük a mutatót, a következő években nem fogják eltörölni az óraátállítást. Már csak azért sem, mert Csehország állást foglalt a kérdésben, és öt évre szóló döntést hoztak arról, hogy folytatják az őszi és tavaszi időszámításra való átállást.

Az unió által végzett felmérés alapján egyébként az emberek többsége a nyári időszámításra szavazna.

(Nyitófotó: illusztráció / forrás: infostart.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 04. 11:46, szombat | Helyi

Államilag hitelesített szoftverrel törölhetők véglegesen a tartós adathordozókon tárolt adatok

Az új megoldás főként akkor tesz jó szolgálatot, ha az eszköztől gazdája megválna, és nem akarja, hogy az új tulajdonos hozzáférjen a rajta tárolt személyes adatokhoz.

2021. December 03. 19:27, péntek | Helyi

Kamion és kisbusz karambolozott az 542-es főúton

A tűzoltók Kiskunfélegyháza térségében végzik a mentést.

2021. December 03. 11:16, péntek | Helyi

Árokba csapódott egy autó az 5-ös főúton

A baleset a Kiskunfélegyháza és a petőfiszállási elágazás közötti szakaszon történt.

2021. December 03. 09:54, péntek | Helyi

Szombaton fellobban a második láng városunk adventi koszorúján

Adventi gyertyagyújtási ünnepségre várják az Érdeklődőket.