Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2017. Szeptember 22. 07:29, péntek | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Folytatódnak az utcai tiltakozások Barcelonában

Folytatódnak az utcai tiltakozások Barcelonában

Folytatódtak az utcai tiltakozások Barcelonában csütörtökön amiatt, hogy előző nap a spanyol csendőrség őrizetbe vett 14 magas rangú katalán tisztviselőt,

és kormányzati épültekben is házkutatást tartott a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazással kapcsolatos dokumentumok után kutatva.
A katalán legfelsőbb bíróság belvárosi épületénél nap közben mintegy kétezren gyűltek össze a "Szavazunk" és "Függetlenség" szavakat skandálva.

A tiltakozók között megjelentek a katalán parlament függetlenségpárti politikusai, többen fel is szólaltak a megmozduláson.

Carme Forcadell, a helyi parlament elnöke felszólította az egybegyűlteket, hogy ezt a mozgósítást tartsák fenn ezt október 1-ig, "a jövőért és a demokráciáért", de békés módon.

Estére tovább nőtt a tiltakozók száma az épület előtt, a mozgósító Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű függetlenségpárti civil szervezet sátrat állított fel, ahonnan ételt és italt osztott az egybegyűlteknek. Kijelentették: addig maradnak és tiltakoznak, amíg ki nem engedik az összes őrizetbe vett katalán tisztviselőt.

A 14 őrizetbe vett tisztviselő közül nyolcat már korábban elengedtek a csendőrök.

Napközben városszerte több kisebb spontán tüntetés is kialakult. Az Universidad Autónoma de Barcelona campusán, Bellaterrában diákok és tanárok is tiltakoztak. "Az utca mindig a miénk lesz" - skandálták.

A spanyol csendőrség székháza előtt, sajtóbecslések szerint mintegy 150-en vonultak fel spanyol zászlókkal, akik viszont a hatóság támogatását kívánták kifejezni. "Ne szavazzatok!", "Spanyolok vagyunk, katalánok vagyunk" - állt a transzparenseiken.

Oriol Junqueras, katalán elnökhelyettes a TV3 katalán televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a hatósági intézkedésekkel az állam "megváltoztatta a játékszabályokat".

Elismerte, hogy a referendumot már nem fogják tudni úgy megrendezni, ahogy azt elképzelték, de továbbra is kiállt a voksolás mellett.

A csendőrök szerdán több mint 9 millió szavazólapot foglaltak le, amelyeket a népszavazásra készítettek elő, ahogy azokat a leveleket is, amelyekben a szavazókörök kisorsolt tagjait értesítették volna arról, hogy pontosan mikor, és hol kell megjelenniük október 1-én.

A katalán kormány továbbra is elkötelezett a referendum megrendezése mellett, de hogy lebonyolítását miként képzeli el, arról egyelőre nem nyilatkozott.

Carles Puigdemont, katalán elnök este Twitter-üzenetben tette közzé a népszavazás hivatalos weboldalának legújabb címét. Az eddigieket sorban megszüntette a spanyol csendőrség.

Az oldalon a választásra jogosultak megtudhatják, hogy hova kell menniük szavazni október 1-én. Egyelőre a szokásos iskolai szavazóhelyiségek vannak feltüntetve, kivéve, ahol a helyi polgármester nem támogatja a függetlenségi törekvéseket. Ott alternatív szavazóhelyeket jelöltek ki.

Madridban a spanyol törvényhozás katalán pártjainak képviselői, a Baszk Nacionalista Párt, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség képviselői közös sajtótájékoztatón ítélték el a hatósági akciókat Katalóniában, és követelték az őrizetbe vett személyek szabadon bocsátását.

A spanyol alkotmánybíróság délutáni ülésén újabb döntést hozott a függetlenségi népszavazás meghiúsítása érdekében: 48 órát adott a referendum megrendezéséért felelős úgynevezett választási szindikátusnak, hogy feloszlassa magát különben naponta 12 ezer euró büntetést kell fizetnie a testületnek.

A szindikátus héttagú, jogászokból, politológusokból áll, akiket a katalán függetlenségi pártok választottak ki a feladatra.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 18:04, hétfő | Külföld

Milliárdokat különít el a járvány következő hullámaira Izrael

Izrael tízmilliárd sékelt (közel ezer milliárd forintot) különít el a koronavírus-járvány esetleges következő hullámaira - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

2021. Október 25. 11:51, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 243,3 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,943 millió a világon

A világon 243 644 340 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 947 967 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

2021. Október 25. 10:50, hétfő | Külföld

Robbanás történt Kína vezető repülési és űrhajózási egyetemének egyik laboratóriumában

Robbanás történt Kína vezető repülési és űrhajózási egyetemének egyik laboratóriumában, két ember meghalt és további kilencen megsérültek - számolt be hétfőn a kínai sajtó.

2021. Október 25. 07:00, hétfő | Külföld

Szigorítják a Horvátországból érkezők beutazási szabályait Németországban

A járványügyileg fokozottan kockázatos területek közé sorolták a német hatóságok Horvátországot a koronavírus terjedése miatt,