Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Április 11. 11:54, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Félegyházi Közlöny

Folytatódik a rezsicsökkentés

Folytatódik a rezsicsökkentés

A tervek szerint folytatódik a rezsicsökkentés, melynek körét kiterjesztik a kéményseprésre, a palackos és tartályos gázra, a szemétszállításra és vízi közművekre is

A tervek szerint folytatódik a rezsicsökkentés, melynek körét kiterjesztik a kéményseprésre, a palackos és tartályos gázra, a szemétszállításra és vízi közművekre is. A januárban életbe lépett 10 százalékos gáz, áram és távhő árcsökkentés be nem tartása a tervek szerint további szankciókat fog maga után vonni. A rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat már nemcsak fogyasztóvédelmi bírságot ír elő a számlakép tartalmának és formájának megsértésekor, hanem azt is, hogy ilyen esetekben minden fogyasztónak tízezer forint kötbért kell kapnia a szolgáltatótól – jelentette be Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke április 10-én, Kiskunfélegyházán.

A fideszes politikus a fórum első részében a rezsicsökkentést kiváltó okokról beszélt. Elmondta, a szocialisták a 90-es évek közepén – hat nap alatt – privatizálták az energiaipari szektort. A szerződésekben példátlanul magas eszköz-arányos nyereséget garantáltak a szolgáltatókat megvásárló cégeknek. Ilyen magas nyereségtartalmat senki sem garantál máshol ezen a területen Európában ezen a területen. Ennek köszönhetően az energiaszolgáltatók 1040 milliárd forint nyereséget vittek ki az országból az elmúlt majd két évtized alatt. A januárban bevezetett tíz százalékos rezsicsökkentést az energiaszolgáltatók „összefogva a magyar családok ellen” a bíróság előtt támadták meg. A kormány a családok védelmében átalakította és rendeletalkotási joggal ruházta fel az energiahivatalt, megakadályozva azt, hogy visszaálljanak a régi árak és ne kelljen a családoknak visszafizetniük a rezsicsökkentésből származó megtakarításaikat.
Németh Szilárd elmondta azt is, hogy számos levelet kaptak. A fogyasztók arra hívták fel a figyelmüket, hogy sok esetben számlák sem tartalmilag, sem formailag nem felelnek meg a nemzeti fejlesztési miniszter által rendeletben előírt új számlaképnek. A hiányosságok miatt a szolgáltatókra bírságot szab ki Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal, amelynek összege akár egymillió forint is lehet.

Németh Szilárd beszélt a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról. Amennyiben ez elfogadásra kerül, már nemcsak fogyasztóvédelmi bírságot szabhat ki a hatóság, hanem minden fogyasztónak tízezer forint kötbért kell kapnia a szolgáltatótól.
A politikus elmondta azt is, hogy ez idáig 370 ezer aláírás gyűlt össze a rezsicsökkentés mellett.
A fórumon második felében a jelenlévők osztották mag tapasztalatikat a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, illetve tették fel kérdéseiket Németh Sziládnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.