Városlista
2023. június 10, szombat - Margit

Hírek

2013. Április 11. 11:54, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Félegyházi Közlöny

Folytatódik a rezsicsökkentés

Folytatódik a rezsicsökkentés

A tervek szerint folytatódik a rezsicsökkentés, melynek körét kiterjesztik a kéményseprésre, a palackos és tartályos gázra, a szemétszállításra és vízi közművekre is

A tervek szerint folytatódik a rezsicsökkentés, melynek körét kiterjesztik a kéményseprésre, a palackos és tartályos gázra, a szemétszállításra és vízi közművekre is. A januárban életbe lépett 10 százalékos gáz, áram és távhő árcsökkentés be nem tartása a tervek szerint további szankciókat fog maga után vonni. A rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat már nemcsak fogyasztóvédelmi bírságot ír elő a számlakép tartalmának és formájának megsértésekor, hanem azt is, hogy ilyen esetekben minden fogyasztónak tízezer forint kötbért kell kapnia a szolgáltatótól – jelentette be Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke április 10-én, Kiskunfélegyházán.

A fideszes politikus a fórum első részében a rezsicsökkentést kiváltó okokról beszélt. Elmondta, a szocialisták a 90-es évek közepén – hat nap alatt – privatizálták az energiaipari szektort. A szerződésekben példátlanul magas eszköz-arányos nyereséget garantáltak a szolgáltatókat megvásárló cégeknek. Ilyen magas nyereségtartalmat senki sem garantál máshol ezen a területen Európában ezen a területen. Ennek köszönhetően az energiaszolgáltatók 1040 milliárd forint nyereséget vittek ki az országból az elmúlt majd két évtized alatt. A januárban bevezetett tíz százalékos rezsicsökkentést az energiaszolgáltatók „összefogva a magyar családok ellen” a bíróság előtt támadták meg. A kormány a családok védelmében átalakította és rendeletalkotási joggal ruházta fel az energiahivatalt, megakadályozva azt, hogy visszaálljanak a régi árak és ne kelljen a családoknak visszafizetniük a rezsicsökkentésből származó megtakarításaikat.
Németh Szilárd elmondta azt is, hogy számos levelet kaptak. A fogyasztók arra hívták fel a figyelmüket, hogy sok esetben számlák sem tartalmilag, sem formailag nem felelnek meg a nemzeti fejlesztési miniszter által rendeletben előírt új számlaképnek. A hiányosságok miatt a szolgáltatókra bírságot szab ki Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal, amelynek összege akár egymillió forint is lehet.

Németh Szilárd beszélt a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról. Amennyiben ez elfogadásra kerül, már nemcsak fogyasztóvédelmi bírságot szabhat ki a hatóság, hanem minden fogyasztónak tízezer forint kötbért kell kapnia a szolgáltatótól.
A politikus elmondta azt is, hogy ez idáig 370 ezer aláírás gyűlt össze a rezsicsökkentés mellett.
A fórumon második felében a jelenlévők osztották mag tapasztalatikat a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, illetve tették fel kérdéseiket Németh Sziládnak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 09. 13:31, péntek | Belföld

Agrárminiszter: Már most látszanak a pozitív hatásai a kötelező bolti akcióknak

Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak - mondta az agrárminiszter pénteken a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.

2023. Június 09. 13:27, péntek | Belföld

Jó eséllyel nem jár vissza pénz a banktól, ha mi adjuk ki az adatainkat csalóknak

Bizonytalan a kártérítés lehetősége, ha az ügyfél pénze a saját jóváhagyása, gondatlansága miatt került csalókhoz egy átutalás során - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

2023. Június 09. 13:24, péntek | Sport

Új néven még értékesebb pontokért

A hétvégén a Slovakiaringen folytatja az idei versenyévadot a Gender Racing Team.