Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. November 24. 16:03, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Folytatódhat a társasházak megújulása

Folytatódhat a társasházak megújulása

Az „Otthon Melege Program” keretében újabb 6 társasház energia megtakarítást eredményező korszerűsítése, felújítása történik meg a közeljövőben.

Azért, hogy újabb társasházak kapjanak lehetőséget a megújulásra, erőt és energiát nem kímélve, élharcosként küzdött Farkas Mihály a vagyonhasznosítási csoportnál, de szintúgy vállvetve az ügy mellett álltak Horváth Gábor, Gyenes Attila, Bense Zoltán, Szamosi Endre és Dr. Ónodi Izabella önkormányzati képviselők csakúgy, mint a társasházak közös képviselői: Lantos Jánosné, Dr. Majoros Györgyné és Bartáné Eszik Tímea.

Városunkban 13 éve indult útjára a „Panel-program”, amely több, sikeres lakóépület-felújítását eredményezte Kiskunfélegyházán. A kormányzati támogatását az önkormányzat kiegészítésével és a lakossági önerőből finanszírozott megújulás 1000 db lakást érintett eddig.

Az elért eredmények szerint megközelítőleg 60%-os energia megtakarítást értek el a komplexen felújított épületek lakói, csökkent ezen épületek esetében a szén-dioxid kibocsátás, és mindezekkel egyetemben még esztétikailag is megújultak a lakóépületek. Összesen 1400 db felújított lakást eredményezett a program, mely 230 millió forintnyi önkormányzati támogatással jöhetett létre.

A 2015. évre kiírt Otthon Melege Program nyertes pályázóinak lehetőségeiről, a projekt megvalósításáról Csányi József, városunk polgármestere, Semperger László, a Paneltender Kft. ügyvezetője és Bajnok Zsolt szintén a Paneltender képviseletében számolt be a mai (november 24.) sajtótájékoztatón megjelenteknek.

A hivatalos értesítés a napokban várható a társasházak felé. A döntés kézhezvételétől kezdve 120 munkanap áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindkét fél aláírja a támogatási szerződést. A kivitelezés tehát ezt követően kezdődhet csak meg.

A 2015-ös év mérföldköve az energetikai felújítási pályázatoknak, legfőképpen az államilag támogatott pályázatok esetében, hiszen a jelenlegi pályázati rendszerben is látható, hogy sokkal szigorúbb energetikai követelményeket kell támasztani az épületekkel szemben. Ez vonatkozik a határoló szerkezetekre, ezen belül hőszigetelésekre, nyílászárókra, ill. az egész energetikai szabályozás abba az irányba viszi a társasházat, hogy csakis komplex felújítások jöhetnek szóba. Jóval vastagabb hőszigetelésben kellett gondolkodni, legalább 3 rétegű nyílászárókkal. Markánsabb, jobb hőszigetelésű PVC szerkezet fog felkerülni a falakra. Meg fog történi a közösségi nyílászárók cseréje, valamint a tárolók lépcsőházi nyílászárói is kicserélésre kerülnek és egyúttal a hő- és füstelvezető rendszer is kiépítésre kerül. Új homlokzati hőszigetelés kerül minden épületre és a zárófödém is hőszigetelést kap. A földszinti fűtetlen tároló szigetelésre kerül azokban a helyiségekben, ahol lakás helyezkedik el felette.

Négy ház esetében további intézkedések szükségesek. Ezek a WIMPI házak, továbbá a Mónus Illés u. 2/A és B épülete, hiszen itt a meleg víz ellátást nyílt égésterű fali vízmelegítők szolgáltatják. A Holló László u. 28. esetében egyedi kémények, a másik három épülete esetében gyűjtőkémények biztosítják a füstelvezetést. Sajnos országos probléma a gyűjtőkémények állapota, melyek életveszélyessé váltak az idő folyamán. Szerencsés a pályázat abból a szempontból véve, hogy a kémények felújítására is lehetett állami támogatást igényelni. De nem csak a kémények átalakításán gondolkodtak, hanem a mostani fali vízmelegítők leszerelésén is. Helyükbe kombi kondenzációs gázkazánok kerülnek felhelyezésre, mely zárt égésterű működésű.
A lakosság tovább gondolkodva vetette fel a konvektoros fűtési rendszer radiátorosra való cseréjét.

A támogatást tekintve az alábbiak szerint alakulnak a költségek:

  • Mindegyik épület esetében biztosított az 50% állami támogatás
  • Az önkormányzat részéről 10-15% támogatás várható a műszaki tartalomtól függően. A távfűtött épületek esetében 10%-os az önkormányzati támogatás, ahol pedig hozzányúlnak a nyílt égésterű készülékekhez, és a kéményekhez ott 15% a támogatás mértéke.

Remélhetőleg 2016. nyarának végére befejezésre és átadásra is kerülnek az energetikai szempontból és esztétikailag is megújult házak.

A megújítási programban részt vevő társasházak a következők:

  • Horváth Zoltán u. 2-4-6.
  • Kossuth u. 14.
  • Mónus Illés u. 2/A és B
  • Holló László u. 28.
  • Dr. Holló Lajos u. 85.
  • Dr. Holló Lajos u. 87.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok: