Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. Március 31. 14:19, kedd | Helyi
Forrás: origo.hu

Folyamatosan laposodik a magyar járvány görbéje

Folyamatosan laposodik a magyar járvány görbéje

37-en gyógyultak meg a fertőzésből, 61 fő tartózkodik jelenleg karanténban, és 16 áldozata van a járványnak.

Az utóbbi 24 órában 46 fővel emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Kiemelte: a jövőben módosul a koronavírussal fertőzöttekkel kapcsolatos adatszolgáltatás, látható lesz a meghaltak életkora, neme, és az is, hogy szenvedtek-e alapbetegségben. Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztatón elmondta: hatályba lépett a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra változásait. 46 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma hazánkban, azaz jelenleg 492 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 478 magyar állampolgár. 37-en gyógyultak meg a fertőzésből, 61 fő tartózkodik jelenleg karanténban, és 16 áldozata van a járványnak.

Eddig 14 146 db mintavétel történt a korábban kijelölt laborokban. Müller Cecília elmondta, jelentősen nőni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma. Az országos tisztifőorvos szerint van okunk örömre is, mert 37-en már meggyógyultak a megbetegedésből. Hozzátette, újabb halálos áldozat is van, akinek korábbi krónikus alapbetegsége is volt, összesen 16-an hunytak el tehát a vírussal összefüggésben.

Akinek van krónikus alapbetegsége, az még jobban vigyázzon magára

A koronavírus.gov.hu oldalon hozzáférhetővé tették az elhunytak számát, nemét, életkorát, és hogy kinek milyen alapbetegsége volt. Az eddig elhunytak közül a legtöbben szív- és érrendszeri betegségben, illetve daganatos betegségben szenvedtek - ismertette. Akinek tehát van krónikus alapbetegsége, még inkább vigyázzon magára, és kerülje a kontaktusokat – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki segít kezelni a járványt, azaz laposodni segíti a járványgörbét. Hangsúlyozta, hogy a lakosság fegyelmezett magatartása jelentősen hozzájárult a járványgörbe ellaposításához.

Ne éljünk káros szenvedéllyel

A tisztifőorvos arra is kitért, fontos, hogy a kijárási korlátozás ideje alatt se fojtsák az emberek káros szenvedélyekbe a rossz érzéseiket, próbáljanak egy napirendet tartani, és szükség esetén forduljanak szakemberhez segítségért. Szavai szerint a gyermekek tájékoztatása és megnyugtatása is rendkívül fontos. A szülői kreativitás ilyenkor kiemelt szerepet kap a közös játékoknál. Tisztában vagyunk azzal, hogy a bezártságérzés nagyon nehéz – hangsúlyozta. Nagyon figyeljünk arra, hogy milyen forrásokból tájékozódunk. Vannak, amelyek a félelmünket csak gerjeszti és növeli – hívta fel a figyelmet.

Mindenhová eljutottak a védőfelszerelések

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, ma hatályba lépett a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos törvény. Hétfőn 82 kijelölt kórházba szállították ki a védőeszközöket, és kedden ezt folytatják. A kórházparancsnokok megkezdték munkájukat, felvették a kapcsolatot a kórházigazgatókkal, megkezdték a készletek felmérését. Teljes körűen rendelkezésre áll a védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak – hangsúlyozta Kiss Róbert.

A kijárási korlátozásról azt mondta: 943 rendőri intézkedés fordult elő eddig, ennek jelentős része figyelmeztetés volt. Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokat: eddig 9448 ilyen ellenőrzést végeztek.

A nyaralóját se hagyja el senki

Müller Cecília a varrott maszkokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy minden egyes használata után legalább 60 fokban kell kimosni azokat. A tisztifőorvos arra is kitért, hogy a kijárási tilalom azt is jelenti, hogy különleges indok hiányában senki nem változtathatja meg a lakhelyét jelenleg, így például aki a nyaralójában tartózkodik, annak egyelőre ott kell maradnia. Az ünnep közeledtével elmondta, hogy a tojást érdemes vízben történő mosás után hipóval öblíteni, majd újból elmosni és száradni hagyni. A sonkát pedig megfelelő hőkezeléssel, sütve vagy főve ajánlott fogyasztani. Szólt arról is, minden egészségügyi intézmény a felkészülés különböző szakaszaiban van.

Míg a járvány elején elég volt a Dél-pesti centrumkórház a koronavírussal fertőzöttek ellátására, azóta beléptek a megyei infektológiai osztályok is, és folyamatosan bővítik az ágykapacitásokat.

A maszkok viseléséről elmondta, követik a WHO iránymutatásait, így a betegellátók, az egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi szervek munkatársai azok, akiknek elsősorban ajánlott ez a védőfelszerelés. Hozzátette, ha valaki viseli, azt helyesen tegye és ne nyúlkáljon alá, csak kívülről megfogva vegye le.

Ez csak kényszermegoldás

Kiss Róbert elmondta: több személygépkocsival és autóbusszal hoztak haza Tirolban tartózkodó magyarokat, akik kitöltötték a kéthetes házikarantént, és negatív lett a tesztjük. A bevásárlásukat végző polgárokat arra kérte, hogy működjenek együtt például abban, hogy kérésre igazolják az életkorukat. Azt is közölte, hogy több rendőrt vezényeltek a közterületekre.

Müller Cecília azt hangsúlyozta, hogy az időseknek a bevásárlásra biztosított időablak 9 és 12 óra között csak kényszermegoldás, lehetőleg a hozzátartozókat vagy az ismerősöket, vagy esetleg az önkormányzatot kérjék meg a segítségnyújtásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:05, csütörtök | Helyi

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron.

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.