Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 28. 18:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: katasztrófavédelem

Főleg figyelmetlenség miatt több ilyenkor a tűzeset

Főleg figyelmetlenség miatt több ilyenkor a tűzeset

Mindenszentek, halottak napja idején megnő a tűzesetek száma, többnyire figyelmetlenség miatt - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben is tűz keletkezett. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat ellenőrizetlenül hagyták.

Az OKF a temetői, otthoni tűzesetek elkerüléséért többi között azt tanácsolja, hogy a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsák el; a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzék el a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat. A sírtól távozás előtt mindenki oltsa el a lángot - tették hozzá.

Aki otthon gyújt gyertyát, ügyeljen rá, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag - írta az OKF, kiemelve: egyetlen percre se hagyják ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Megjegyezték, hogy idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbbet éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata okozta.

Az OKF halloweeni dekoráció, töklámpás készítésével kapcsolatban is felhívta a figyelmet a balesetveszélyre. Ha valaki a töklámpásba mécsest tesz, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. A lámpást pedig olyan helyre kell tenni, ahol nem borulhat fel. LED-mécses választásával, biztosan nem okoznak tüzet vele - javasolta közleményében az OKF.

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek Magyarországon 2000-ben - fél évszázad után - lett ismét munkaszüneti nap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.