Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. November 25. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Fókuszban az antioxidánsok - Együnk az egészségért

Fókuszban az antioxidánsok - Együnk az egészségért

Jótékony színek: Sárgák a sejtekért - Pirosak a látásért - Lilák a szívért - Zöldek a rák ellen - Fehérek a méregtelenítésért

AZ ANTIOXIDÁNS-TARTALMÚ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK gyártása sokmilliárdos üzlet. E vegyületek erősítik az immunrendszert, lassítják az öregedést, megóvnak a ráktól, szervezetünk éber testőreiként pusztítják a fenyegető szabad gyököket – érvelnek a kapszulák szószólói. Vajon hihetünk-e a reklámoknak? Egyáltalán: mik azok az antioxidánsok, és szükségünk van-e a mesterséges pótlásukra? – kérdeztük dr. Bálint Mártát, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanárát.

– Ha ebben a formában mindez igaz lenne, örök fiatalok és egészségesek maradnánk, s már régen Nobel-díjat érdemelt volna a felfedezés. A kép azonban ennél árnyaltabb – magyarázza a dietetikus. A szervezetünket nap mint nap számos olyan inger és hatás éri, amelyek ellen védekeznie kell. Ilyenek a baktériumok, a vírusok, az erős napsütés, a környezetszennyezés, a dohányfüst vagy a zsiradékban gazdag étrend. De maradjunk a baktériumoknál és a vírusoknál, hiszen most ezeknek van szezonjuk. Többféle módon is védekezik ellenük a szervezet, például szabad gyököket képez, és azokkal elpusztítja a nem kívánatos betolakodókat. Ám előfordul, hogy zavar keletkezik a rendszerben, túl sok képződik belőlük, s a szervezet saját, egészséges sejtjeit is megtámadják. Az antioxidánsok feladata kiküszöbölni a szabad gyökök káros hatását.

MIT TEHETÜNK?

Hagyjunk fel a káros szokásokkal, a dohányzással, a mértéktelen alkoholfogyasztással, a túlzásba vitt napozással, és támaszkodjunk az étrendünkre. Az antioxidánsok természetes formában megtalálhatók az élelmiszerekben, főképp a növényekben: a vitaminok közül például a C-, az E- és az A-vitamin előanyaga, a bétakarotin. A szervezet antioxidáns rendszerének megfelelő működéséhez különböző nyomelemekre is szükség van, mint cinkre, rézre, vasra, mangánra, szelénre.
– Az utóbbi években a kutatások előterébe kerültek a fitonutriensek is – ezek nem is ásványi anyagok, nem is vitaminok –, talán biológiailag aktív növényi anyagoknak nevezhetjük őket – folytatja a szakértő. – A fitonutriensektől kapnak színt a növények, ezek segítségével védekeznek a szárazság, az erős napsütés ellen. Vagyis, ha bőségesen fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt – a legújabb WHO-ajánlás szerint napi 60-80 dkgot –, akkor számos olyan anyaghoz hozzájutunk, ami segít felépíteni szervezetünkben a természetes védelmet.

NÉZZÜNK SZÉT A PIACON!

Fontos változatosan étkeznünk, de a magyar lakosság nagy része sajnos nem ügyel erre. Egyrészt nem rendelkezik elegendő ismerettel, másrészt úgy gondolja, hogy nem engedheti meg magának az egészséges élelmiszereket. Holott szó sincs arról, hogy a legdrágább árut kellene a kosarunkba rakni. Mindig a szezon kínálta zöldségekből, gyümölcsökből válogassunk: most idénye van a káposztának, sütőtöknek, karfiolnak, brokkolinak – mindegyikük bővelkedik antioxidánsokban és megfzethetők. Fogyasszunk teljes őrlésű gabonaféléket, mert ezek héja is rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, továbbá bab-, dióféléket és olajos magvakat. Ha állati eredetű terméket vásárolunk, és tehetjük, válasszuk a szabad tartású jószágból származót. Az élvezeti cikkek között a magas kakaótartalmú csokoládéban vannak olyan flavonoidok, amelyek antioxidánsok, az italok közül válasszuk a vörösbort, a vörös szőlőlét vagy a zöld teát.

MIKOR KELL PÓTOLNI?

A vegyes étrenden élő egészséges embernek nincs szüksége vitaminpótlásra. De ha valaki fogyókúrázik, rendszeresen edz, náthás vagy influenzás, akkor átmenetileg érdemes segíteni a szervezetnek valamilyen étrend-kiegészítővel – egy C-vitamin- vagy multivitaminkúrával –, folyamatosan azonban nem ajánlatos szednünk ezeket. A friss zöldségben, gyümölcsben úgy fordulnak elő ezek a biológiailag aktív vegyületek, hogy más anyag is van mellettük – és bár még nem tudjuk, mi segíti hasznosulásukat, mérésekkel igazolható, hogy egy-egy élelmiszerből a kisebb adag C-vitamin is gyorsabban és hatékonyan emeli meg a vér C-vitaminszintjét, mint ha nagyobb adag étrend-kiegészítőt fogyasztottunk volna

AMIKOR INKÁBB ÁRT, MINT HASZNÁL. A Göteborgi Egyetem kutatói állatkísérletekkel igazolták, hogy az antioxidánsok egyes daganatos megbetegedések – például a bőrrák és a tüdőrák esetében – fokozzák a tumor szóródási képességét, hatásukra több áttét képződik. Egyre több a bizonyíték arra, hogy a legnépszerűbb étrend-kiegészítő termékek, így a béta-karotin és az A-vitamin túlzásba vitt szedése gyakran többet árt, mint használ. Ennek az lehet az oka, hogy a mesterséges készítmények kiiktatják a szervezet saját antioxidánsaira épülő védekező mechanizmusait, a „készen kapott” védelem pedig jóval gyengébb, mint a természetes.

A finomított gabonákat a kezelés megfosztja jótékony antioxidánsaiktól, ezért helyettük válasszunk teljes őrlésű lisztet, pékárut. Minél kevesebb bő zsiradékban sült húst, zöldséget fogyasszunk, mert a túlhevített olaj is elősegítheti a szabad gyökök képződését.

SÁRGÁK A SEJTEKÉRT
Ezt a vidám árnyalatot a karotin és az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin adja, amely fontos szerepet tölt be a bőr egészségének megőrzésében, antioxidáns hatású, védi a sejteket, erősíti az immunrendszert.
MIBEN TALÁLHATÓ?
Citrom, ananász, kukorica, narancs, sárgarépa, sárgadinnye, sütőtök, sárga- és őszibarack, banán.

PIROSAK A LÁTÁSÉRT
A likopin – a karotin egy változata – erős antioxidáns, és kiemelten fontos szerepe van a szem működésében, hatékonyan véd az UV-sugárzás ellen is.
MIBEN TALÁLHATÓ?
Paradicsom, cseresznye, eper, málna, ribizli, görögdinnye, gránátalma, retek, cékla, rózsaszínű grépfrút, vérnarancs.

LILÁK A SZÍVÉRT
A vörös és lila színanyagokat tartalmazó zöldségek, gyümölcsök is hatékony antioxidánsok, jótékonyan hatnak a látásra, enyhén vízhajtó hatásúak, gátolják a vérrögök képződését, csökkentik a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
MIBEN TALÁLHATÓ?
Vörös káposzta, cékla, padlizsán, lila hagyma, cseresznye, kék szőlő, szilva, áfonya, szeder.

ZÖLDEK A RÁK ELLEN
A zöld színű növényeknek jelentős a C-vitamin-, a folsav- és a magnéziumtartalmuk. A világosabb árnyalatúaknak a szem megóvásában jut fontos szerep, az élénkebbek pedig a máj működését serkentik és védenek a daganatos betegségektől.
MIBEN TALÁLHATÓ?
Saláta- és káposztafélék, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika, tök, cukkini, avokádó, petrezselyem, zöld spárga, spenót, brokkoli, kelbimbó, uborka, szőlő, kivi.

FEHÉREK A MÉREGTELENÍTÉSÉRT
A fehér és barnás színű zöldségekgyümölcsök magas kálium- és magnéziumtartalmuk miatt segítik a szervezet méregtelenítését, csökkentik a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatok kialakulásának kockázatát.
MIBEN TALÁLHATÓ?
Hagyma, fokhagyma, póréhagyma, karfiol, krumpli, paszternák, spárga, zeller, gomba, gesztenye, alma, körte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.