Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Május 03. 15:44, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Fókuszban a szülés és a születés

Fókuszban a szülés és a születés

A tavasz első hete már hagyományosan a Születés Hete, így ez a hét országszerte a születés jegyében telik.

Mindenfelé szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozatokkal találkozhatunk ezekben a napokban és bátran mondhatjuk, hogy komoly fesztivállá nőtte ki magát a Születés Hete.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Immáron sokadik alkalommal adott helyet a Nagycsaládosok Egyesülete és a Védőnői Szolgálat által szervezett eseménynek, mely idén is a kéthetente keddenként programokkal jelentkező betűbölcsi egyik programeleme volt.

A megjelent kismamákat, anyukákat, nagymamákat, szülőket és leendő szülőket Abonyi Szilvia könyvtárigazgató köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy véletlenül ilyenkor, anyák-napja tájékán, illetve tavasszal a természet újjászületésekor kerül megrendezésre ez a program, mely a születés szépségét, fontosságát, csodáját hivatott hangsúlyozni. Hiszen a születés önmagában egy csoda és minden az, ami körülveszi: a tervezés, a várandóság, a szülés, az új élet kibontakozása, fejlődése, a családdá válás. Ennek a programnak nem titkolt célja, hogy a családokban tudatosítsák ennek az életszakasznak a fontosságát és szépségét, a kismamákat megerősítsék nőiségükben, segítsék őket babájukkal és a párjukkal való kapcsolatuk elmélyítésében és megfelelő mennyiségű információt nyújtsanak nekik a legmegfelelőbb emberhez méltó szülési mód kiválasztásához.

A rendezvény előadásai és a beszélgetések témái is eköré épültek. Néma Attiláné Ella dúla, szülésfelkészítő arról beszélt, hogyan lehet feldolgozni a negatív szülési élményt? Előadásából megtudhattuk, hogy egy szülés vagy nagyon pozitív, vagy nagyon negatív élmény egy anyának. Szülés közben a női test olyan hormonokat termel, amely pozitív függőséget okoz, ezek tulajdonképpen a test kábítószerei. A női test tehát önmagában garantálja a pozitív szülésélményt, hogyha a körülmények is megfelelőek hozzá. A szakember előadása arról szólt, hogyan tudják ezeket a körülményeket biztosítani a pozitív élmény elősegítésére.
Az előadásban szó esett a születés utáni órákról, melyeket szenzitív periódusnak, közismertebben aranyóráknak nevezik. Ebben az első pár órában a baba különleges módon viselkedik: nagyon aktív és nagyon nyugodt. Ha a szülők bőrére, testére tesszük őket, akkor teljesen megnyugszanak. Ez egészségügyi szempontból is nagyon fontos, mert olyan baktériumokkal ismerkedik meg a pici, melyek hasznosak az immunrendszere kialakításában. Érzelmi szempontból is lényeges az, hogy az új családtag születésekor az anya apa egy egységben érezze magát és ebből kifolyólag egységként is kezelendők. Az apa nem egy látogató családtag. Neki ugyanolyan szerepe és jogai vannak a szülésnél, mint az anyának. Szerencsére ezt egyre több kórházban belátják és lassan, de biztosan haladnak a családbarát úton. Fontos, hogy a szülők jelzéseit, kívánságágait figyelembe vegyék, hiszen ők tudják hozzátenni az egészségügyi szempontokhoz az érzelmi szempontokat- hangsúlyozta a szakember.

A rendezvény másik előadója Boldis Molnár Anna baba- és gyermekhordozási tanácsadó a babahordozásról, mint életre szóló ajándékról beszélt. Az előadásból megtudhattuk, hogy a kismama mind a babának, mind saját magának csak jót tesz azzal, ha a kicsit újszülött kortól hordozóban viszi. Amellett, hogy szabaddá válnak az anyuka kezei, a babahordozó alkalmazásával támogatja gyermeke mozgásfejlődését, idegrendszeri fejlődését, kötődését és erősíti a bizalmát. A hordozó optimális rögzítésével elérhető a komfortos, pocakléthez közeli pozíció, mellyel biztosítjuk a kicsi mentális és ortopéd fejlődését.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)