Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 06. 14:03, kedd | Helyi
Forrás: Szerk.

Főhajtás az aradi vértanúk tiszteletére

Főhajtás az aradi vértanúk tiszteletére

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata szeretettel hív mindenkit október 6-án, kedden 16 órára az Aradi vértanúk tiszteletére rendezett városi megemlékezésre.

A megemlékezést a Kiskun Múzeummal szemben lévő Aradi vértanúk emlékoszlopánál tartják.

Program:

  • Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatójának megemlékező beszéde
  • Koszorúzás

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848–49-es szabadságharc tizenhárom főtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Szintén Aradon végezték ki Ormai Norbert és Kazinczy Lajos honvéd ezredest, majd a következő év elején Ludwig Hauk alezredest is, az ő nevük kevésbé ismert.

A tizenhárom nevet minden iskolás gyerek memorizálja: Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid, Schweidel József, Lázár Vilmos, Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezic Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly.

Rajtuk kívül szintén Aradon végezték ki Ormai (Auffenberg) Norbert és Kazinczy Lajos honvéd ezredest, majd a következő év elején Ludwig Hauk alezredest, volt bécsi forradalmárt is. Kazinczy Lajost „a tizenötödik aradi vértanúként” is emlegetik.

Ormai Norbert komoly eredményeket ért el a szabadságharc haderejének szervezése terén. 1849 márciusában léptették elő ezredessé, s a honvéd vadászezredek főparancsnokává és főfelügyelőjévé nevezték ki. 1849. augusztus 7-én ugyan lemondott rangjáról, azonban a császári hadbíróság előtt hiába védekezett ezzel,

Ormai Norbertet a rögtönítélő bíróság kötél általi halálra ítélte, és az ítéletet azonnal végrehajtották.

Kazinczy Lajos Ormaihoz hasonlóan ezredesi rangig vitte, és fontos szerepet játszott a tavaszi hadjáratban, melynek egyik következménye, hogy 1849. április 14-én mondta ki a debreceni országgyűlés a Habsburg-ház trónfosztását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.