Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Augusztus 21. 12:48, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Fogyasztóvédelem: veszélyes a buborékfújók egyharmada

Fogyasztóvédelem: veszélyes a buborékfújók egyharmada

Egészségi kockázatot rejthet a buborékfújókban lévő folyadék, a vizsgált kilenc mintából három buborékfújó esetében mikrobiológiai szennyezettséget mutattak ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) laboratóriumi vizsgálatai - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az NFH a nyár elején vonta ellenőrzés alá a nyári szezon kedvelt játékai közül például a labdákat és a buborékfújókat. Játéklabdák esetén tiltott lágyítószer-tartalmat, illetve tiltott azoszínezék-tartalmat vizsgált a hatóság, míg a buborékfújóknál a mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizték.
Kiemelték: a tiltott azoszínezék-, valamint a tiltott lágyítószer tartalom a gyermekek szervezetébe kerülve rákkeltő hatású lehet, a buborékfújókban lévő folyadék is különböző egészségi kockázatokat jelent.
Az elvégzett vizsgálatok szerint valamennyi játéklabda megfelelt a vonatkozó előírásoknak.
A buborékfújóknál az összes élő mikrobaszám 2 terméknél magasabb volt, mint az európai uniós protokollban rögzített határérték, emellett 2 buborékfújónál Enterobacteriaceae és Pseudomonas aeruginosa baktériumot mutattak ki.
Az NFH közleménye szerint az összes élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása a gyártási higiénia nem megfelelő betartására utal és az különböző típusú megbetegedéseket okozhat. A tünetek súlyossága egyéntől és kortól függően is változik.
A játékok mikrobiológiai tisztaságának megfelelősége kiemelt kérdés, a felsorolt okok miatt az NFH a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a hasonló ellenőrzésekre a gyermekek biztonsága érdekében - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.