Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Október 06. 16:06, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Fogjunk össze mind, akik szeretjük a jót és legyen zászlónk a cselekvő erény

Fogjunk össze mind, akik szeretjük a jót és legyen zászlónk a cselekvő erény

Tolsztoj szavaival tisztelgett Balla László alpolgármester a 169 évvel ezelőtt kivégzett aradi vértanúk emléke előtt az október 5-én tartott városi ünnepségen.

Városunk a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében emlékezett meg az aradi vértanúkról október 6. előestéjén.

- A forradalom és szabadságharc véres megtorlásának összesen 157 hazafi esett áldozatul és sokan kényszerültek hosszú évekre belső, vagy külső emigrációra. A magyarok szabadságáért Széchenyi, Kossuth és Deák összefogásukkal együtt fordultak szembe az önkényuralommal. Nem volt bennük önzés, csak a hazájuk iránti elkötelezettség, tenni akarás és nemcsak önmagukért, hanem érünk magyarokért cselekedtek.
169 évvel ezelőtt ezen a napon legjobbjaink közül tizenhármat végeztek ki, akkori elnyomóikra. Nevükre örökké emlékezni fogunk, míg magyar ember él a földön. Korunk fiai pedig büszkén és szerényen nézhetnek fel hazánk mártírjaira. A történelmi emlékezet a mai napon eszünkbe juttatja a két emberöltővel ezelőtt történteket és nem engedi elfeledni a vértanúkat, tetteiket, áldozatukat és tragikus végzetüket. Az aradi tizenhármak példát mutatnak nekünk emberségből, hazafiságból és tenni akarásból. A legifjabb kivégzett Leningen-Westerburg Károly utolsó szavai ezek voltak: Nemsokára egy más, igazabb bíró előtt állunk, és ő igazságosan ítél majd fölöttünk
– mondta emlékező beszédében Balla László alpolgármester.

A polgármester szavait követően a Constantinum Gimnázium színjátszó körének tehetséges fiataljai bemutatták az „Emlékezet és szembesülés” című darabot, majd ezt követően az ünnepségen megjelentek a Kiskun Múzeummal szembeni Aradi vértanúk-emlékoszlopnál elhelyezték koszorúikat, virágaikat és mécseseiket.

Címkék: aradi vértanúk

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok