Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2011. Szeptember 29. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

A tudósok olyan fluoreszkáló baktériumokat fejlesztettek ki, amelyek segíthetnek titkos üzenetek kódolásában és dekódolásában. A feltalálók szerint így a mikroszkopikus élőlények élő láthatatlan tintaként működnek.

A tudósok nemrégiben genetikai módosítással olyan baktériumokat hoztak létre, amelyek képesek fluoreszkáló fehérjéket termelni. A szakemberek ezeket az apró élőlényeket ezután arra használták fel, hogy egyszerű üzeneteket kódoljanak velük: egy előre meghatározott rendszerbe rendezték őket, így megfelelő stimulálásra a baktériumok rendezett mintát mutattak - írja a PNAS.

A szakértők szerint a módszert titkos íráson kívül a jövőben felhasználhatnák bizonyos termékeken a hamisítás elkerülésére is. A baktériumok létrehozása ugyanis speciális körülményeket és nagy fokú szakértelmet kíván, így a hamisítás szinte teljesen lehetetlenné válna.

A tudósok egyébként az E.coli baktériumok hét ártalmatlan törzsének genetikai felépítését módosították, amelyek így különböző színekben kezdtek el világítani - ezek párosításával végül elérték, hogy az ABC összes betűjét sikerült különbözőképpen megjeleníteni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:22, szombat | Belföld

Netrisk: 52 ezer forint fölé nőtt a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.

2023. Április 01. 08:20, szombat | Belföld

AM: komplex vidékfejlesztési csomag készül a kistelepülések számára

Az Agrárminisztérium a vidéki kistelepülések fejlesztése érdekében többféle támogatási lehetőséggel készül a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában - jelentette ki Feldman Zsolt.

2023. Április 01. 08:15, szombat | Belföld

Indul a húsvéti roham az üzletekben

Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

2023. Április 01. 08:14, szombat | Belföld

Agrárminisztérium: egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében.