Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2011. Szeptember 29. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

A tudósok olyan fluoreszkáló baktériumokat fejlesztettek ki, amelyek segíthetnek titkos üzenetek kódolásában és dekódolásában. A feltalálók szerint így a mikroszkopikus élőlények élő láthatatlan tintaként működnek.

A tudósok nemrégiben genetikai módosítással olyan baktériumokat hoztak létre, amelyek képesek fluoreszkáló fehérjéket termelni. A szakemberek ezeket az apró élőlényeket ezután arra használták fel, hogy egyszerű üzeneteket kódoljanak velük: egy előre meghatározott rendszerbe rendezték őket, így megfelelő stimulálásra a baktériumok rendezett mintát mutattak - írja a PNAS.

A szakértők szerint a módszert titkos íráson kívül a jövőben felhasználhatnák bizonyos termékeken a hamisítás elkerülésére is. A baktériumok létrehozása ugyanis speciális körülményeket és nagy fokú szakértelmet kíván, így a hamisítás szinte teljesen lehetetlenné válna.

A tudósok egyébként az E.coli baktériumok hét ártalmatlan törzsének genetikai felépítését módosították, amelyek így különböző színekben kezdtek el világítani - ezek párosításával végül elérték, hogy az ABC összes betűjét sikerült különbözőképpen megjeleníteni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Kecskeméti vereségével kiesett a Mezőkövesd

Az utolsó helyezett Mezőkövesd 2-1-re kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén, ezzel eldőlt, hogy búcsúzik az élvonaltól.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő április utolsó hetében is

Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Belföld

Energiaügyi Minisztérium: korlátozó intézkedések nélkül is csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap.