Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. November 01. 14:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Fizikai aktivitás, Szellemi frissesség

Fizikai aktivitás, Szellemi frissesség

Agyunk frissen tartásához elengedhetetlen a fizikai aktivitás.

Még a rettegett Alzheimer-kórtól is többé-kevésbé megvéd a rendszeres mozgás. Ehhez persze nem muszáj edzőteremben izzadni, ami bizonyos kor felett már nem olyan vonzó. De számtalan alternatíva van, a jóga például kifejezetten agyfényesítő hatású. Vegyük sorra azokat a lehetőségeket, amelyek hatékonyságát tudományosan is bebizonyították már!

Jóga: Meditáció és légzőgyakorlatok
Száz 55 év feletti ember nyolc héten át hetente háromszor vett részt jógaórán, ahol természetesen meditáltak és légzőgyakorlatot is végeztek. A kísérletben részt vevők egyike sem mozgott, sportolt korábban. Utóbb a kontrollvizsgálat során jobban teljesítettetek a memóriateszten, mint a kontrollcsoport.
Valószínűleg a meditáció és a mélylégzések javítják a koncentrációt és ezzel hozzájárulnak a memória javításához.

Öt-tíz perc kerékpározás
A rövid és élénk bicajozás a kísérletben részt vevőknél szinte azonnal javította agyuk teljesítményét! 50-85 éves korosztályt vontak be a kísérletbe, amelyben szobakerékpárt alkalmaztak. A biciklizős csoport jóval több elemére emlékezett egy listának, mint a kontrollcsoport, amely nem tekert. Feltételezik, hogy a mozgás hatására izmaikban egy ingerületátvivő kémiai anyag szabadul fel, és ez segíti az agysejtek jobb működését.

Heti két óra élénk séta
Egy kísérletben a részt vevő idősebb hölgyek memóriája kimutathatóan javult a heti kétszer egy óra séta után. Valószínűleg azért, mert a járás javítja az agyban is a vérkeringést.

Súlyzózás: nem csak az izmoknak
A súlyzózás nemcsak a test izmait erősíti, de az agy működését is serkenti. Már egy 20 perces gyakorlatsorozat is mérhető változásokat eredményezett a 20-40 évesek részvételével zajló kísérletben.
A súlyzózó csoport 10 százalékkal jobb memóriaeredményt produkált, mint a kontrollcsoport.

Kocogással is javítható
A kocogást „felfedezése óta” majd miután elterjedt, valóságos csodaszernek tekintették. Azóta kiderült, hogy minden aerobik jellegű gyakorlat – de főleg a kocogás – javítja az agysejtek teljesítményét. Egy kísérletben be is bizonyították, hogy a jogging kifejezetten javítja a memóriát. Valószínűleg a képződött új agysejtek számlájára írható az emlékezetjavulás.
Ha valaki hetente többször is „futkározik” egy kicsit, pláne ha ezt a jó levegőn teszi, egészen biztosan javul majd memóriájának teljesítménye is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.