Városlista
2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2016. December 10. 05:10, szombat | Belföld
Forrás: mti

Fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy fővárosi gimnazista

Fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy fővárosi gimnazista

Fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy budapesti gimnazista - közölte az M1 aktuális csatorna péntek délután.

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója az M1-nek azt mondta: az elhunyt diák idegrendszere valószínűleg legyengült volt. Kiemelte, mivel fertőző betegségről van szó, fontos figyelni a tünetekre: ha fejfájás, magas láz, hányinger, tarkómerevség vagy bőrvérzések alakulnak ki, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Azt mondta: az agyhártyagyulladás súlyos betegség, amely gyorsan, akár néhány óra alatt is kifejlődhet. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem terjed könnyen, valaki tünetmentesen hordozza, és súlyos esetek ritkán alakulnak ki.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ az MTI-hez is eljuttatott közleményében is reagált a hírekre. Ebben kifejtették: a meningococcus fertőzést a hasonló nevű baktérium okozza, amelynek az ABC betűivel jelölt csoportjai ismertek. A betegség előfordulása földrajzi helyenként változó.

Magyarországon évente 50-70 megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek valamint a 15-24 éves fiatalok között a leggyakoribb. A meningococcus baktérium a nyál közvetítésével terjed, azonban átadásához szoros kontaktus szükséges. (például csókolózás, vagy gyakori ismételt kontaktus, zsúfolt együtt lakás, együtt alvás).

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás illetve vérmérgezés (szepszis) képében. A vérmérgezés órák alatt kialakulhat, és igen gyorsan halálhoz vezethet. A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, vizsgálatát és kezelését kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosít a lakóhely szerint illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya/ügyelete.

A megelőzéshez a védőoltás különösen ajánlott a csecsemőknek, zárt közösségekben élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek, továbbá olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt a betegség fokozott kockázatának vannak kitéve. A meningococcus elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyagot a háziorvos, házi gyermekorvos írja fel receptre - olvasható a tisztifőorvosi hivatal közleményében.

Az esetről a Magyar Nemzet számolt be pénteki számában. A lapnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke megerősítette a hírt, és elmondta: az elhunyt fiúnak napközben még semmi baja sem volt, késő este lett lázas, és a következő reggelre már meg is halt. Osztálytársai közül csütörtökön többen is megkapták a betegség elleni védőoltást - értesült a lap.

A cikk szerint a fővárosi Veres Pálné Gimnázium honlapján azt közölte: az iskolában történt tragédia baktérium által okozott agyhártyagyulladás miatt következett be, amely cseppfertőzéssel terjed közvetlen kontaktus útján, a baktérium az élő szervezeten kívül gyorsan elpusztul. Az iskola szerint csak azok vannak veszélyben, akik a beteggel közvetlenül érintkeztek, őket a járványügyi szakemberek antibiotikumos kezelésben részesítik.

Napközben a kórház és az ÁNTSZ is azt közölte: C típusú fertőző agyhártyagyulladás volt a diák halálának oka, és megnevezték, kik lehetnek még érintettek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 16. 10:47, vasárnap | Belföld

Halálos vonatbaleset történt a fővárosban

Halálra gázolt egy embert vasárnap délelőtt a Nyíregyházáról a Nyugati pályaudvarra tartó sebesvonat Kőbányán, a Kőér utcai vasúti átjárónál - közölte a Mávinform az MTI-vel.

2022. Január 16. 08:05, vasárnap | Belföld

Telitalálat volt az ötöslottón, ezek a nyerőszámok

Telitalálatot ért el az ötöslottón egy szerencsés játékos az idei második játékhéten, a nyeremény összege 22 hét halmozódás után 3,34 milliárd forint - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az MTI-t szombaton.

2022. Január 16. 07:00, vasárnap | Belföld

Pénzért hamis védettségi igazolványt intéztek az ápolók

Vesztegetés elfogadása, védettségi igazolással való visszaélés, valamint kábítószer birtoklás vétsége miatt folyamatban lévő ügyben indítványozta két elkövető letartóztatásának meghosszabbítását az ügyészség.

2022. Január 16. 06:00, vasárnap | Belföld

Hónapokig árulta a drogot míg lebukott

A 38 éves férfi több hónapon át árulta a drogot a vevőknek. A baranyai rendőrök őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását.