Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Március 10. 07:52, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Ferenc pápa megválasztásának harmadik évfordulója alkalmából tartanak Szentmisét

Ferenc pápa megválasztásának harmadik évfordulója alkalmából tartanak Szentmisét

Hálaadó szentmisét mutatnak be Ferenc pápa megválasztásának harmadik évfordulója alkalmából ma délután öt órakor a budapesti Szent István-bazilikában

- közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.
A szentmisét Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és az MKPK tagjai közösen celebrálják.

Ferenc pápa harmadik évének legfontosabb eseményei a Laudato Si' kezdetű, a teremtésvédelemről szóló enciklika 2015. júniusi megjelenése, az októberben megtartott, a családról szóló rendes püspöki szinódus és az irgalmasság szentévének decemberi megnyitása volt. Egyháztörténeti jelentőségű esemény volt találkozása idén februárban Kirill moszkvai pátriárkával a havannai repülőterén.

Ferenc pápa pápaságának harmadik évében is sokat utazott. Mások mellett 2015 januárjában Srí Lankára és a Fülöp-szigetekre, júniusban Szarajevóba látogatott el.

Júliusban felkereste Ecuadort, Bolíviát és Paraguayt. Szeptemberben előbb Kubába, majd az Egyesült Államokba utazott, ahol első katolikus egyházfőként beszédet mondott az amerikai Kongresszus két háza előtt.

Ferenc pápa novemberben, első afrikai körútja során Kenyába, Ugandába és a polgárháború sújtotta Közép-afrikai Köztársaságba látogatott el.

Ferenc a 266. pápa, ő az első latin-amerikai és az első jezsuita Szent Péter utódainak sorában.

Jorge Mario Bergoglio 1936. december 17-én született Buenos Airesben, olasz bevándorló munkáscsaládban. Vegyésznek készült, de végül a papi hivatást választotta. A szeminárium elvégzése után, 1958-ban lépett be a jezsuita rendbe. A filozófiai doktorátus megszerzése után irodalmat, pszichológiát és filozófiát tanított. 1969-ben szentelték pappá. A kiváló vezetői képességekkel megáldott Bergoglio 1973-tól hat éven keresztül volt a jezsuita rend argentin tartományának vezetője. 1998-ban lett Buenos Aires érseke, 2001-ben nevezte ki (kreálta) bíborossá II. János Pál pápa.

Címkék: Ferenc pápa, szentmise

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére