Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Július 05. 09:00, hétfő | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Ferenc pápa jól van a műtét után

Ferenc pápa jól van a műtét után

Jól van a műtét után Ferenc pápa - közölte vasárnap éjfél előtt közleményében Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

Bruni részletekbe nem bocsátkozva arról is tájékoztatott, hogy a 84 éves egyházfő szervezete "jól reagált" a beavatkozásra.

Az előre tervezett műtétet az esti órákban hajtotta végre altatással a római Gemelli-klinikán Sergio Alferi orvosprofesszor és kilenc munkatársa.

A La Repubblica napilap és más hírportálok szerint a műtét többórás volt, és a pápa legalább öt napig kórházban marad. Az egyházfőnek vastagbél-divertikulózis, más nevén bélfali sérv miatt volt szüksége az operációra.

A pápák kórházaként ismert Gemelli katolikus klinika Vatikánváros közelében található. Szemtanúk szerint Ferenc pápa közvetlenül a vasárnap délben mondott úrangyala imádság és az azt kísérő beszéd után, egyetlen kísérővel, gépkocsin elhagyta a Vatikánt, és a pápai államtól alig tíz percre levő kórházba ment. A sebészi beavatkozás előtti vizsgálatokat már korábban elvégezték.

Az orvos-pap Agostino Gemelliről elnevezett klinika a mindenkori pápa kórházaként ismert: elsőként 1961-ben XXIII. János pápát kezelték ott. A legtöbbször II. János Pál pápa volt betege a klinikának, a lengyel pápa 1996-os kezelésekor a "harmadik Vatikánnak" nevezte a Gemellit, mivel ott tartózkodott a legtöbbet a városállam és a nyári rezidencia Castel Gandolfo után.

Ferenc pápa tüdejének egy részét eltávolították, amikor még 21 éves volt. Köztudott, hogy gyakorta isiászban szenved. 2019-ben egy másik római klinikán szürkehályog miatti műtéte volt.

Címkék: Ferenc pápa, műtét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.