Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2020. Június 14. 12:07, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Ferenc pápa: a világjárvány elmúltával nyújtsuk ki kezünket a szegényeknek

Ferenc pápa: a világjárvány elmúltával nyújtsuk ki kezünket a szegényeknek

Ferenc pápa azzal a felhívással fordult szombaton kiadott üzenetében az emberiséghez, hogy a koronavírus-járvány elmúltával nyújtsa ki kezét a szegényeknek,

és ehhez kapcsolódóan ostorozta azok "cinizmusát és közömbösségét, akik számítógépük előtt ülve mozgatnak vagyonokat, vagy fegyver-, illetve kábítószer-értékesítésből gazdagodnak meg".

"Hány kinyújtott kezet láthattunk ezekben a hónapokban, amikor az egész világot megtámadta egy szenvedést és halált okozó, félelmet és zavart keltő vírus?" - tette fel a kérdést a katolikus egyházfő az üzenetben, amelyet a szegények november 15-én tartandó világnapjára írt.

A pápa ezúttal is tisztelgett azon orvosok, ápolók, papok és önkéntesek előtt, akik életüket kockáztatták a betegek megmentéséért, vigasztalásáért. Dicsérte nagylelkűségüket, szemben azokkal, akik "ölbe tett kézzel, a szegénységgel szemben érzéketlenül, sőt gyakran annak fenntartásában cinkosként vészelték át" ezt az időszakot.

Utóbbiakat a közömbösség és a cinizmus élteti nap mint nap. A kezüket gyorsan kinyújtják, de csak a számítógép billentyűzetére, hogy pénzösszegeket mozgassanak a világ egyik részéből a másikba, oligarchák vagyonát gyarapítva, vagy egész országok nyomorúságáról, bukásáról döntve - tette hozzá.

Az egyházfő egy kalap alá vette a luxusban élő drogkereskedőket, a korrumpált tisztségviselőket és azokat a törvényhozókat, akik nem tartják be a maguk által hozott törvényeket sem.

Ezzel szemben a "gyengéket támogatók nagylelkűsége a teljes értékű emberi élet feltétele" - írta.

Elismerte, hogy "az egyháznak nincs világra szóló megoldása a rengeteg szegény ember néma kiáltására".

Hosszan elemezte azt a felfordulást, amelyet a világjárvány és a kijárási korlátozások okoztak az emberek lelkében.

"Váratlanul és felkészületlenül ért minket, zavarodottságot okozott bennünk, a tehetetlenség érzését keltette. Sok biztosnak tűnő dolog megkérdőjeleződött. Szegénynek és gyengének érezzük magunkat, mert megtapasztaltuk korlátainkat, szabadságunk határait. De egyúttal otthonunkba zárva újra felfedeztük az egyszerűség fontosságát az életben, és azt, hogy a lényegre kell koncentrálni"- állapította meg.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 08:48, péntek | Külföld

Valószínűleg omikron variánssal fertőződötteket találtak Romániában

Nagy valószínűséggel az omikron variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár, azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje

2021. December 03. 06:00, péntek | Külföld

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelemből Németországban

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban - jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár csütörtökön Berlinben.

2021. December 02. 07:00, csütörtök | Külföld

Von der Leyen: ideje elgondolkodni a koronavírus elleni oltás kötelező elrendeléséről

A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről

2021. December 01. 14:09, szerda | Külföld

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban az 5-11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus okozta betegség ellen kifejlesztett védőoltást