Városlista
2020. augusztus 14, péntek - Marcell

Hírek

2020. Július 04. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Féreghajtás kutyáknál: milyen gyakran van rá szükség?

Féreghajtás kutyáknál: milyen gyakran van rá szükség?

2002 óta kormányrendelet mondja ki, hogy minden kutyának féreghajtót kell kapnia az éves veszettségi oltáskor.

Ám a felelős gazdik ennél jóval többször gondoskodnak bundás kedvencünk féreghajtásáról. De miért ilyen fontos ez és mi a pontos menete? Cikkünkben ezeket foglaljuk össze.

Attól még, hogy lakásban tartjuk a kutyánkat és rendszeresen mosdatjuk, nem jelenti azt, hogy nem fertőződhet meg parazitákkal. Sőt, a bélférgek kifejezetten a városi ebekre jellemző belső élősködők. Ennek oka a férgek szaporodásában, terjedésében keresendő. A bélben élő férgek petéi széklettel ürülnek ki egy fertőzött állat testéből, a fűben - vagy rosszabb esetben utcán - hagyott végtermékben pedig vígan fejlődnek, túlélnek. A kutyák aztán a séták alkalmával természetükből kifolyólag megszagolják a másik négylábú székletét, ezáltal pedig könnyen bejuthat testükbe a parazita, és folytatódik az ördögi kör.

A kölyökkutyák sincsenek biztonságban

Sok gazdi azt gondolja, hogy a kölyökkutyák, akiket még nem viszünk le sétálni és testvéreiken, anyjukon túl más állattal sem érintkeznek, nem lehetnek férgesek. Ez sajnos tévedés. A pici kölykök már akár anyjuk méhében is megbetegedhetnek, például orsóféreggel. Ha ugyanis egy kutya akár életében egyszer is fertőződött ezzel a parazitával, akkor élete végéig magában hordozza a fertőzöttséget. A lárvák átfúrják a bél falát és a vérárammal az eb különféle szöveteibe vándorolnak, itt betokozódnak, majd nyugalmi állapotba kerülnek. Az állat hosszú ideig tünetmentes lehet, ám például a vemhesség idején lezajló testi változások aktiválhatják a lárvákat, amelyek a várárammal a kutyamagzatokba juthatnak. Így a kiskutyák már eleve fertőzötten jönnek a világra, kéthetes korukra pedig ivarérett férgek alakulhatnak ki a bélrendszerükben.

Bélférgesség tünetei

A belső paraziták kezdetben csak enyhe panaszokat okoznak, és mivel az állat székletében a férgek nem, csupán a peték vannak jelen, nehéz őket észrevenni szabad szemmel. Mindenesetre, ha a következőket tapasztaljuk kutyánkon, gyanakodjunk férgek jelenlétére:

  • gyakori, több napon át tartó hasmenés
  • súlyvesztés
  • száraz, fakó bunda
  • rossz általános közérzet, levertség
  • hányás (ebben pedig a széklettel ellentétben olykor a férgek is felfedezhetőek)

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A válasz egyszerű: a külső élősködők elleni védekezés mellett alkalmazzunk rendszeresen féreghajtó készítményeket is! Mivel ezek mindig csak az adott pillanatban az állatban kifejlett parazitákra hatnak, bizonyos időközönként meg kell ismételni a kezelést, tehát nem elég az évente egyszeri kötelező féreghajtás a veszettség elleni oltás mellett. Az általános ajánlás szerint negyedévente, vagyis 3 havonta érdemes féreghajtó tablettát, pasztát adnunk kis kedvencünknek. Azonban ha elővigyázatosak szeretnénk lenni, havonta is ismételhetjük. Különösen ajánlott ez ott, ahol kisgyermek is van a családban, ők ugyanis egészen könnyen elkaphatják a férgességet a bundás kedvenctől. Kölyökkutyák esetében 2-4 hetes koruktól 2-3 hónapos korukig kéthetente kötelező a féreghajtás, ezt mindig a tenyésztő kötelessége és felelőssége betartani.

Ma már sokféle féreghajtó készítmény kapható, a legjobbak a széles spektrumúak, amelyek többfajta féreggel képesek elbánni. Érdemes állatorvossal konzultálni, mert ő kutyánk adottságai alapján tud megfelelőt ajánlani. Az adagolást mindig az állat súlyához kell igazítani és fontos, hogy szigorúan betartsuk az előírásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 14. 10:13, péntek | Helyi

Megújul a petőfiszállási Polgármesteri Hivatal

Petőfiszállás Község Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a 2020. augusztus 14-én megrendezésre kerülő felújított Polgármesteri Hivatal átadási ünnepségére!

2020. Augusztus 13. 14:08, csütörtök | Helyi

Egy is SOK(K)!

Az elmúlt napokban több halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében. A hasonló tragédiák elkerülési lehetőségeire hívja fel a rendőrség a lakosság figyelmét.

2020. Augusztus 13. 09:32, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Augusztus 13. 09:16, csütörtök | Helyi

Új fegyver jöhet a gyorshajtók ellen

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése.