Városlista
2021. június 17, csütörtök - Laura

Hírek

2020. Július 04. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Féreghajtás kutyáknál: milyen gyakran van rá szükség?

Féreghajtás kutyáknál: milyen gyakran van rá szükség?

2002 óta kormányrendelet mondja ki, hogy minden kutyának féreghajtót kell kapnia az éves veszettségi oltáskor.

Ám a felelős gazdik ennél jóval többször gondoskodnak bundás kedvencünk féreghajtásáról. De miért ilyen fontos ez és mi a pontos menete? Cikkünkben ezeket foglaljuk össze.

Attól még, hogy lakásban tartjuk a kutyánkat és rendszeresen mosdatjuk, nem jelenti azt, hogy nem fertőződhet meg parazitákkal. Sőt, a bélférgek kifejezetten a városi ebekre jellemző belső élősködők. Ennek oka a férgek szaporodásában, terjedésében keresendő. A bélben élő férgek petéi széklettel ürülnek ki egy fertőzött állat testéből, a fűben - vagy rosszabb esetben utcán - hagyott végtermékben pedig vígan fejlődnek, túlélnek. A kutyák aztán a séták alkalmával természetükből kifolyólag megszagolják a másik négylábú székletét, ezáltal pedig könnyen bejuthat testükbe a parazita, és folytatódik az ördögi kör.

A kölyökkutyák sincsenek biztonságban

Sok gazdi azt gondolja, hogy a kölyökkutyák, akiket még nem viszünk le sétálni és testvéreiken, anyjukon túl más állattal sem érintkeznek, nem lehetnek férgesek. Ez sajnos tévedés. A pici kölykök már akár anyjuk méhében is megbetegedhetnek, például orsóféreggel. Ha ugyanis egy kutya akár életében egyszer is fertőződött ezzel a parazitával, akkor élete végéig magában hordozza a fertőzöttséget. A lárvák átfúrják a bél falát és a vérárammal az eb különféle szöveteibe vándorolnak, itt betokozódnak, majd nyugalmi állapotba kerülnek. Az állat hosszú ideig tünetmentes lehet, ám például a vemhesség idején lezajló testi változások aktiválhatják a lárvákat, amelyek a várárammal a kutyamagzatokba juthatnak. Így a kiskutyák már eleve fertőzötten jönnek a világra, kéthetes korukra pedig ivarérett férgek alakulhatnak ki a bélrendszerükben.

Bélférgesség tünetei

A belső paraziták kezdetben csak enyhe panaszokat okoznak, és mivel az állat székletében a férgek nem, csupán a peték vannak jelen, nehéz őket észrevenni szabad szemmel. Mindenesetre, ha a következőket tapasztaljuk kutyánkon, gyanakodjunk férgek jelenlétére:

  • gyakori, több napon át tartó hasmenés
  • súlyvesztés
  • száraz, fakó bunda
  • rossz általános közérzet, levertség
  • hányás (ebben pedig a széklettel ellentétben olykor a férgek is felfedezhetőek)

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A válasz egyszerű: a külső élősködők elleni védekezés mellett alkalmazzunk rendszeresen féreghajtó készítményeket is! Mivel ezek mindig csak az adott pillanatban az állatban kifejlett parazitákra hatnak, bizonyos időközönként meg kell ismételni a kezelést, tehát nem elég az évente egyszeri kötelező féreghajtás a veszettség elleni oltás mellett. Az általános ajánlás szerint negyedévente, vagyis 3 havonta érdemes féreghajtó tablettát, pasztát adnunk kis kedvencünknek. Azonban ha elővigyázatosak szeretnénk lenni, havonta is ismételhetjük. Különösen ajánlott ez ott, ahol kisgyermek is van a családban, ők ugyanis egészen könnyen elkaphatják a férgességet a bundás kedvenctől. Kölyökkutyák esetében 2-4 hetes koruktól 2-3 hónapos korukig kéthetente kötelező a féreghajtás, ezt mindig a tenyésztő kötelessége és felelőssége betartani.

Ma már sokféle féreghajtó készítmény kapható, a legjobbak a széles spektrumúak, amelyek többfajta féreggel képesek elbánni. Érdemes állatorvossal konzultálni, mert ő kutyánk adottságai alapján tud megfelelőt ajánlani. Az adagolást mindig az állat súlyához kell igazítani és fontos, hogy szigorúan betartsuk az előírásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 17. 07:40, csütörtök | Helyi

Program a falusi kisboltok megmaradásáért

A tervezettek szerint halad és következő szakaszába lépett a KISOSZ és a COOP Bács-Kiskun Megyei Szövetsége által vezetett Európai Uniós támogatással megvalósuló GINOP-5.3.5-18-2020-00184 azonosító számú projekt.

2021. Június 16. 09:42, szerda | Helyi

Kisujjukban van a lovász szakma

Tizenhárman tettek sikeres lovász vizsgát az elmúlt héten a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában.

2021. Június 15. 10:03, kedd | Helyi

Abonyi Imre Emlékverseny, Nemzeti és Nemzetközi Fogathajtó Verseny Bugacon

Több, mint 20 év után, 2021. június 17-20. között kerül megrendezésre az ABONYI IMRE EMLÉKVERSENY, NEMZETI ÉS NEMZETKÖZI FOGATHAJTÓ VERSENY Bugacon, a Bugaci Csárda melletti Kurultaj rendezvényterületen.

2021. Június 14. 16:31, hétfő | Helyi

Nyári programok Kiskunfélegyházán

Színes programokkal vár Mindenkit Kiskunfélegyháza a nyáron.