Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2014. Január 09. 15:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Felzárkóztató program indult a hátrányos helyzetben lévők számára

Felzárkóztató program indult a hátrányos helyzetben lévők számára

A szegregált lakókörnyezetben élő emberek segítésére, a kirekesztés, és a szegénység mélyülésének mérséklésére dolgozott ki fejlesztési programot a helyi önkormányzat.

Közel ötszáz fő (3-45 éves) vesz részt abban a fejlesztési programban, mely a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő romák és a hátrányos helyzetben lévő nem romák társadalmi befogadását, foglalkoztatását, foglalkoztathatóságát, életvitelét, motivációját és a szolgáltatásokhoz való hozzáférését hivatott elősegíteni. A szociális, közösségfejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemekre épülő programra mintegy 150 millió forintot (önerőt nem igénylő pályázati forrást) költ Kiskunfélegyháza városa.

A szegregált lakókörnyezetben élő emberek segítésére, a kirekesztés, és a szegénység mélyülésének mérséklésére dolgozott ki fejlesztési programot a helyi önkormányzat. A pályázatot 2012 augusztusban nyújtotta be a város, ami sikeresnek bizonyult. A százötven millió forintból megvalósuló komplex teleprogram az Alpári út 1/A, 1/B, 1/C számú épületeket és a Délibáb utca szegregátumát érinti. Célja többek között, hogy javuljon a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő romák és a hátrányos helyzetben lévő nem romák társadalmi befogadása, foglalkoztatása, foglalkoztathatósága, életvitele, motivációja és a szolgáltatásokhoz való hozzáférése. A programban 445 fő (3-45 éves) vesz részt. A Csillagház-Cserhaj szolgáltatóház az Alpári út 1. szám alatt kap helyet. A rendelkezésre álló keretből egészségnapokat, szűrővizsgálatokat, drogprevenciós előadásokat, a családvédelemmel kapcsolatos csoportos beszélgetéseket, közösségi rendezvényeket szerveznek. Jut pénz képzésre, területrendezésre, hat lakás homlokzati nyílászáróinak cseréjére is. A program egyfajta mintaprojekt lesz, ami a romák felzárkóztatását szolgálja.

A program keretében ötven fő számára szervez szakmai képzéseket a Türr István Képző és Kutató Intézet. Az építőipari betanított munkás képzés keretében kerül felújításra a Csillag szolgáltató pont, a parkgondozó képzésben résztvevők pedig a szegregátum területének parkosítását végzik el. A városi stratégiához kapcsolódóan kerti munkás szak is indul. A felzárkóztató képzés keretében az általános iskolai tanulmányok befejezését segítik elő. Szolgáltatási térképet készítenek a hátrányos helyzetűek számára egészségügyi, szociális szolgáltatást nyújtó szervezetekről, ami országosan is hozzáférhető lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 10:46, kedd | Helyi

Emlékezzünk együtt az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésére

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176., és a várossá nyilvánítás 250. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra.

2024. Február 27. 10:16, kedd | Helyi

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Február 27. 08:18, kedd | Helyi

Február második felében is melegebb van, mint a megszokott

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan 6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásost - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői Facebook-bejegyzéséből.

2024. Február 26. 19:20, hétfő | Helyi

Sulyok Tamást választotta államfőnek az Országgyűlés

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.