Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 20. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: -Szerk.-

„Félúton jár” a Komplex telep-program

„Félúton jár” a Komplex telep-program

Sajtótájékoztatót tartottak december 19-én a „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1 – Délibáb utca szegregátumban” elnevezésű projekttel kapcsolatban a városházán.

Sajtótájékoztatót tartottak december 19-én a „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1 – Délibáb utca szegregátumban” elnevezésű projekttel kapcsolatban a városházán. Az aktuális kérdésekről Gyuricza Gergő, a Programirányító Tanács elnöke, Hajagos Gábor, a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület elnöke, dr. Azúr Magdolna, a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület alelnöke beszélt.

A „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumban” címet viselő pályázat keretében az érintett településrész komplex rehabilitációja kezdődött meg 2013 novemberében. A két éves projekt célja a szegregált lakókörnyezetben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának, integrációjának segítése, valamint foglalkoztatási és társadalmi aktivizálásának növelése. Célcsoportja a Kiskunfélegyháza Délibáb utcai és Alpári út 1. szám alatti lakói. Az Európai Unió pénzügyi forrásainak bevonásával a szociális, közösség-fejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemek, továbbá a lakhatási körülmények javítására irányuló törekvések a projektben résztvevők életkörülményeik javulását segítik elő.

A sajtótájékoztatón Gyuricza Gergő, a Programirányító Tanács elnöke egyebek mellett beszámolt a projekt szociális elemeiről a közösségi fejlesztésekről, az oktatásról és képzésről, az egészségügyi programelemről, valamint a foglalkoztatással és a lakhatással kapcsolatos szempontokról.

A projekt szociális eleme szerint két év alatt 4 fő szociális munkás 120 egyéni fejlesztése tervet készít el. Ez gyakorlatilag napi szintű kapcsolatot jelent az érintett lakókkal. Ezzel párhuzamosan fut a közösségfejlesztés, amiben – fogalmazott a PIT elnöke – egyelőre kevés eredményt sikerült elérni.
– A Szolgáltatóház köré már szerveződött egy közösség, rendszeresen használják a meglévő infrastruktúrát, de a rendezvényeinkre nagyon nehezen tudjuk behozni az embereket. Nem segítette a munkánkat, hogy egy év alatt két közösségszervező is dolgozott a projektben, továbbá a közösségépítő elemek egész tárházát felvonultató Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület munkája is nagyon hiányzott az elmúlt egy évből – hangsúlyozta Gyuricza Gergő.

Az oktatás-képzés eredményéről elmondta: 4 tréning jelenleg is zajlik. A konzorciumi partner Türr István Képző és Kutató Intézet 7-8. osztályos felzárkóztató, parkgondozó és építőipari betanított munkás képzései komoly tanulási és jövedelemszerzési lehetőséget jelentenek az érintettek számára.
A program keretében egyebek mellett egészségfejlesztő napok, 3-6 éves gyermekek korai állapotfelmérése, fejlesztő foglalkozások megtartása is szerepel. A parkgondozó képzés résztvevői a képzés keretében megújították a volt bankfalui iskola (jelenleg Hajléktalanszálló) parkját, az építőipari képzés résztvevői pedig a Csillag Szolgáltatópont kialakításában működtek közre. Munkájukért természetesen bért is kaptak. Sikerült továbbá az Alpári út 1/A. és B. épületek lakásainak nyílászáróit kicserélni, az ingatlanon évtizedek alatt felgyülemlett szemetet elszállítani, melléképületet felújítani és a Csillag Szolgáltatópontot kialakítani.

A „félúton járó” projekt részeredményeinek ismertetését követően Farkas Mihály projektmenedzser a személyi változásokról tájékoztatatta a sajtó munkatársait. Mint elmondta, a projekt szakmai vezetői feladatai dr. Endre Szabolcs helyett Vass Antal, a volt bankfalui iskola nyugdíjas igazgatója látja el 2015. január 5. napjától. Munkáját Dongó József helyett Gyenes Attila szakmai asszisztens segíti 2014. december 1. napjától.

Ajtai Tibor projektasszisztenst feladatait Gyuricza Gergő vette át, aki 2014. december 19-étől a Programirányító Tanács elnöki tisztségét is betölti.
A sajtótájékoztatón elhangzott: fontos változás történt a programban azzal, hogy Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület kizárására vonatkozó határozatát visszavonta.
Hajagos Gábor, a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület elnöke hangsúlyozta: örömükre szolgál, hogy visszakerülhettek a programba, és hogy lehetőséget kapnak a célcsoportot érintő, értékes programelemek megvalósítására. Ez után dr. Azúr Magdolna, a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület alelnöke beszélt a tervezett programokról.

A projekt 2 főpillére a célcsoport – azaz a térségben élők – programba vonása, valamint a programban tartása. Ennek érdekében – egészségfejlesztő, életvezetési, adósságkezelési és egyéb célzattal – családi klubokban foglalkoznak a roma kisebbséggel. Mivel ilyenfajta előadások önmagukban nem sok embert vonzanak, ezekhez családi programokat kapcsolnak ingyen jégpálya-használattal és ökölvívással, továbbá játékos, fejlesztő foglalkozásokkal. A tervek között szerepel tehetségkutató verseny és környezetismereti tábor is. 2015 februárjában és szeptemberében kirándulást szerveznek Budapestre, általános iskoláskorú gyerekek számára, és roma táncház is szerepel a tervek között. Az egyesület alelnöke elárulta még, hogy 2015 szeptemberében egy egész napos csillag fesztivál zárja majd a projektet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA