Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2014. Szeptember 10. 06:00, szerda | Belföld

Felszámolás alatt felmondás – Mik a következmények?

Felszámolás alatt felmondás – Mik a következmények?

Milyen következményekkel jár, ha valaki egy felszámolás alatt álló cégnél mond fel? Milyen hosszú a felmondási idő? Egyebek közt erre válaszol az onlinejogsebesz.hu ezúttal a kérdezőnek.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

1992-óta dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, amely közel 9 éve felszámolás alatt áll. Kérdésem: ha esetleg találnék másik munkahelyet, a munkatörvénykönyve szerinti felmondási időt kell ledolgozni vagy a kollektív szerződés szerinti felmondási időt, ami esetemben 1 hónap helyett 3 hónap lenne?
Ha azonnali hatállyal mondanék fel, milyen következménnyel járna a részemre?

Válaszukat előre is köszönöm

2014. 06. 26.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kollektív szerződésben meghatározott felmondási időt kell alkalmazni. Javaslom, hogy ha talál másik munkahelyet, akkor közös megegyezéssel szüntesse meg a munkaviszonyát, mivel közös megegyezéssel el lehet térni a felmondási idő ledolgozásától vagy a teljes felmondási időtől is.

Azonnali hatállyal csak akkor mondhatna fel, ha a munkáltató valamilyen súlyos jogszabályi vagy egyéb mulasztást követne el önnel szemben.

Ha ön jogellenesen mondana fel a munkáltatójának, akkor köteles lenne legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget a munkáltatójának megfizetni és ezen felül az ezt meghaladó kárát is köteles lenne a munkáltatónak megtéríteni.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Belföld

MÁV: hétfőtől több pótlóbusz segíti az utazást a győri vasútvonal felújítása idején

Hétfőtől több pótlóbuszjáratot állít forgalomba a MÁV a győri vasútvonal felújítása idejére Bicske, Tatabánya és Budaörs térségében - közölte a vasúttársaság vasárnap az MTI-vel.

2023. Október 01. 10:57, vasárnap | Belföld

Nemzeti Vágta - Ma rendezik a döntőt

A hétvégén Szilvásváradon minden a lovakról szól: a Nemzeti Vágta vasárnapi döntőjét idén először Budapesten kívül, a lipicai ménes otthonában rendezik meg, az eseményt vasárnap 15 órától a Duna televízió élőben közvetíti.

2023. Október 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: