Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2014. Szeptember 10. 06:00, szerda | Belföld

Felszámolás alatt felmondás – Mik a következmények?

Felszámolás alatt felmondás – Mik a következmények?

Milyen következményekkel jár, ha valaki egy felszámolás alatt álló cégnél mond fel? Milyen hosszú a felmondási idő? Egyebek közt erre válaszol az onlinejogsebesz.hu ezúttal a kérdezőnek.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

1992-óta dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, amely közel 9 éve felszámolás alatt áll. Kérdésem: ha esetleg találnék másik munkahelyet, a munkatörvénykönyve szerinti felmondási időt kell ledolgozni vagy a kollektív szerződés szerinti felmondási időt, ami esetemben 1 hónap helyett 3 hónap lenne?
Ha azonnali hatállyal mondanék fel, milyen következménnyel járna a részemre?

Válaszukat előre is köszönöm

2014. 06. 26.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kollektív szerződésben meghatározott felmondási időt kell alkalmazni. Javaslom, hogy ha talál másik munkahelyet, akkor közös megegyezéssel szüntesse meg a munkaviszonyát, mivel közös megegyezéssel el lehet térni a felmondási idő ledolgozásától vagy a teljes felmondási időtől is.

Azonnali hatállyal csak akkor mondhatna fel, ha a munkáltató valamilyen súlyos jogszabályi vagy egyéb mulasztást követne el önnel szemben.

Ha ön jogellenesen mondana fel a munkáltatójának, akkor köteles lenne legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget a munkáltatójának megfizetni és ezen felül az ezt meghaladó kárát is köteles lenne a munkáltatónak megtéríteni.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Belföld

Elindult a MÁV-Volán-csoport EMMA elnevezésű egységes utazástervezője

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.