Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 25. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Felpezsdítheti a lakáspiacot a végtörlesztés

Felpezsdítheti a lakáspiacot a végtörlesztés

Megcsappant kiállítólétszámmal rendezik meg a hétvégén a Fundamenta Lakásvásárt, ez jól jelzi az iparág válságát.

A külföldi tulajdonú építőipari cégek kivonultak a piacról, a hazaiak egy része pedig tönkrement - mondta a Gazdasági Rádiónak Borsi László a szervező Lakásvásár Média Csoport elnöke.

Az elnök szerint még soha ilyen kritikus és kiélezett helyzetben nem szerveztek lakásvásárt, az építőipar és a lakáspiac az elmúlt 10 évben egyszer nem volt ennyire nehéz helyzetben. Borsi László hangsúlyozta: a magyarországi lakásforgalom 100 ezer alá süllyedt éves szinten, és állami illetve banki ösztönzők nélkül nem is nagyon lehet élénkülésre számítani.

A szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy a kormány által beharangozott végtörlesztés ismét felpezsdítheti a lakáspiacot, bár a kínálat várhatóan ezentúl is sokkal magasabb lesz a keresletnél. Borsi László arra számít, hogy a bankok érdeklődéséből könnyedén le lehet majd mérni, hogy hány devizában eladósodott banki ügyfél kíván élni a végtörlesztés lehetőségével.

A Lakásvásár Média Csoport elnök jelentős élénkülést vár, szerint elsősorban az alacsony árfekvésű lakások iránt nőhet meg az érdeklődés. Az eddigi tapasztalatok alapján a szakértő emellett arra számít, hogy a lakáspiacon az érdeklődők egyre több árengedményt és kedvezményt kaphatnak.

A lakásvásár kiállítóinak számát összegezve Borsi László a Gazdasági Rádiónak elmondta: a 2004 és 2006 közötti „csúcsidőszakban” még 200 kiállító vett részt a rendezvényen, most azonban mindössze 120 cég képviselteti majd magát. Az elnök szerint ez egyértelműen jelzi, hogy a külföldi tulajdonú építőipari cégek már kivonultak a piacról, a magyarok közül pedig egyre több kerül a csőd szélére.

„Nagy dolog, hogy még él ez az iparág” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy állami támogatás vagy a lakásvásárlást ösztönző jogi háttér nélkül súlyos gondokat okozhat a piacon a válság második szakasza.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.