Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Február 09. 09:38, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Felolvasónapokkal és koszorúzással emlékeztek a nagynevű íróra

Felolvasónapokkal és koszorúzással emlékeztek a nagynevű íróra

Móra Ferenc halálának 88. évfordulójára emlékezett Félegyháza.

Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus, a magyar irodalom általánosan elismert és népszerű írója, szerzője 1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán nagyon szegény családba, ám annál nagyobb szellemi gazdagsággal.

Édesapja Móra Márton foltozó szűcslegény, majd mester, édesanyja Juhász Anna kenyérsütő asszony volt. A szegény családi háttér miatt tanulmányait nagyon nehéz körülmények között végezte. A budapesti egyetemen földrajz-természetrajz szakos tanári diplomát szerzett, de csupán egy évig tanított segédtanárként a Vas vármegyei Felsőlövőn.

Noha Móra Ferenc gyenge testalkatú és kényes gyomrú volt, élete szakadatlan munkával telt el. Régóta lappangó tüdőbaja miatt egyre többet kellett gyógyhelyeket keresnie, holott legszívesebben családja körében szeretett lenni.
Pályáját versírással kezdte és a későbbiek folyamán is írogatott verseket.

Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója. Szépprózáját kitűnő mesélőkészség, higgadt humor és az élőbeszédhez közelálló világos magyaros stílus jellemzi.

Városunkban minden évben megemlékezünk a nagynevű íróról, költőről, publicistáról. Idén február 8-9-én felolvasónapot tartott Móra Ferenc műveiből a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A keddi rendezvényen városunk valamennyi általános iskolája képviseltette magát, összesen 248 fővel. Szerdán pedig a nyugdíjasklubok tagjai olvastak fel részleteket az író Dióbél királyfi című, 100 éve megjelent művéből.

A megemlékezés koszorúit február 8-án, délelőtt, a Daru utcai Móra-szobornál, majd, délután a Móra-téri szobornál helyezték el a városvezetők, civilszervezetek és pártok, ahol Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke és a Móra Ferenc Társaság örökös tiszteletbeli elnöke mondott ünnepi beszédet.

(Képek / Daru utcai koszorúzás / Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)