Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Június 12. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Felmentés adható a hatósági házi karantén alól a jövőben

Felmentés adható a hatósági házi karantén alól a jövőben

Felmentést adhat a hatósági házi karantén alól a járványügyi hatóság különös méltánylást érdemlő esetekben

- ilyen tartalmú módosítást fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslathoz.

A testület Salacz László (Fidesz) bizottsági alelnök szóbeli kezdeményezésére döntött a változtatásról, amely szerint a járványügyi hatóság egyes esetekben egyedi magatartási szabályt is megállapíthat a hatósági házi karantén helyett akkor, ha a járványügyi védekezés karantén nélkül is biztosított.

Salacz László olyan egyedi lehetőségekre hivatkozott, amelyekre nem állapítható meg általános szabályrendszer.

Hende Csaba, a testület fideszes elnöke ezt azzal egészítette ki: létezhetnek olyan családi, munkával vagy közmegbízatással összefüggő körülmények, amelyek ezt indokolják. És miután az eltérő magatartási szabályokat hatóság állapítja majd meg, azok közérdekű adatként a nyilvánosság és a bíróság kontrollja alatt állhatnak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: az operatív törzs, a szakértői kar kérte a szabályok rugalmasabbá tételét. Megjegyezte: felesleges a kéthetes karantén például annak, akinek két-három negatív vírustesztje van.

A testület szinten Salacz László szóbeli kezdeményezésére fogadta el azt a változtatást, amely szerint a gazdaságvédelmi akcióterv keretében kérhető munkahelyvédelmi támogatások igénylésének, valamint folyósításának határidejét ne a törvény rögzítse, hanem azt a kormány határozhassa meg.



A bizottság a törvényjavaslathoz egy olyan változtatást is elfogadott, amely különleges szabályokat tartalmaz a járvány miatt meghiúsult, utazási iroda által szervezett utakra. Ez a többi között azt tartalmazza, hogy ha az ügyfél ezt elfogadja, az iroda utalványt is adhat pénzvisszafizetés helyett.

A módosító csomag szigorítana a felszámolás kezdeményezésének szabályain is, tekintettel a járványhelyzettel együtt járó gazdasági visszaesésre.

A változtatás értelmében nem törvény rögzítené, hanem a kormány kap felhatalmazást arra, hogy megállapítsa, mely nagykövetségeken nyújtható majd be menedékjogi kérelem. Más területeken is bővülnének a kabinet rendeletalkotási jogosítványai: a stratégiai társaságok tevékenységi körét határozhatja így meg.

A jövően nemcsak a kormány által, hanem az önkormányzatok által hozott védelmi intézkedések megszegése is szabálysértésnek minősül.

A különleges gazdasági övezetekről szóló előterjesztéshez is hozzányúlt a testület. Eszerint a főváros és a megyei jogú városok területén a kormány nem nyilváníthat különleges gazdasági övezetté területeket.

Egy szintén elfogadott módosítás a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is építtetőnek minősíti, vagyis a javaslat hatálya alá tartozó beruházások egy részét a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. mellett ez a társaság végzi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.