Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2012. December 27. 19:06, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felfedezték a bélrákot okozó géneket

Felfedezték a bélrákot okozó géneket

Brit tudósok felfedezték, hogy egyesek miért különösen érzékenyek a bélrákra. Két gént fedeztek fel, amelyek a szülőkről a gyerekekre öröklődnek és nagyban megnövelik a daganatos betegség kialakulásának kockázatát - számol be a BBC.

A tanulmány keretében 20 olyan résztvevőt vizsgáltak, akiknek családi kórtörténetében előfordult már bélrákos megbetegedés. A kutatók azt remélik vizsgálatuk eredményeként kidolgozhatnak egy olyan tesztet, amely megjósolhatja, hogy valakinek van-e hajlama a daganatos megbetegedés kialakulására.

Az egyik résztvevőt 28 évesen diagnosztizálták a betegséggel. Családi kórtörténetéből kiindulva ez nem meglepő: nagymamája és annak testvére, valamint édesapja és néhány unokatestvére is küzdött a betegséggel.

Egyértelmű, hogy a családi génekben kell keresni a hibát. A tudósok a 20 résztvevő megvizsgálása után két olyan génre bukkantak, amelynek mutációja megnöveli a bélrák kialakulásának kockázatát.

A kutatást az Oxford Egyetem professzora, Ian Tomlinson vezetésével végezték, aki elmondta, hogy ezek a génhibák ritkák, de nagyban megnövelik a betegség kialakulásának kockázatát. A szakemberek azt remélik, hogy a megállapításokat fel lehet használni arra, hogy azoknál a családtagoknál, akiknek családi kórtörténetükben gyakori volt a bélrák előfordulása, gyakrabban járjanak szűrésre. A professzor azt reméli továbbá, hogy egy olyan megoldást is kidolgozhatnak, amely megszünteti ezeket a mutációkat - ezek azonban még csak távlati tervek.

Címkék: betegség, rák

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 13:10, kedd | Belföld

Gyopáros Alpár: megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése

A Magyar falu program elmúlt három évének hatására megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden Kóspallagon.

2022. November 29. 13:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten.

2022. November 29. 13:07, kedd | Belföld

25 százalékkal nő január 1-jétől a nevelőszülők ellátmánya

Egy a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.